Gestolen Groningse Van Gogh na drie jaar weer terug

Evert van Os van Singer met Andreas Blühm van het Groninger Museum voor een afbeelding van het schilderij
Evert van Os van Singer met Andreas Blühm van het Groninger Museum voor een afbeelding van het schilderij © Eva Hulscher/RTV Noord
Ruim drie jaar nadat een schilderij van Van Gogh werd geroofd uit het museum Singer in Laren, is het werk 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' weer terug. Tot blijdschap van directeur Andreas Blühm van het Groninger Museum, dat het werk had uitgeleend aan het Singer.
Dat meldt De Telegraaf dinsdag.
Kunsthistoricus en kunstdetective Arthur Brand deed samen met de krant jarenlang onderzoek naar de roof op 30 maart 2020. Via een kunstrover en de zware misdaad kreeg hij het schilderij afgelopen maandag uiteindelijk in zijn bezit.

Glazen deuren met moker ingeslagen

Het Singer in Laren had het werk tijdens de coronaperiode in bruikleen van het Groninger Museum. In de nacht van de roof kwam een man het pand binnen. Hij sloeg met een moker meerdere glazen deuren kapot en nam het werk onder zijn arm mee naar buiten. In april 2021 werd de in Frankrijk geboren Nils M. opgepakt op basis van dna-sporen. Hij werd veroordeeld tot acht jaar cel voor de roof van de Van Gogh en een werk van Frans Hals uit een museum in Leerdam.
Ik zag meteen dat het werk echt was
Andreas Blühm - Directeur Groninger Museum

Schilderij als ruilmiddel criminelen

De Groningse Van Gogh is volgens de Telegraaf bij een criminele organisatie beland die het werk wilde inzetten als ruilmiddel bij een celstraf. Kunstdetective Brand onderhandelde over de terugkeer van het schilderij. Dat gebeurde in overleg met de politie. Maandag kreeg hij het werk weer in handen. Wie zijn bron is, wil Brand niet zeggen.

Werk nog niet terug in Groningen

Museumdirecteur Blühm is 'uitermate blij en opgelucht' met de terugkeer van de Van Gogh. 'Ik dacht de laatste jaren: zal ik het nog meemaken? Gelukkig werd ik pas kort voor de teruggave geïnformeerd', zegt hij in de krant. 'Dat was beter voor de zenuwen. Ik zag meteen dat het werk echt was. Het is licht beschadigd, maar herstelbaar.'
Het schilderij is nog niet terug in Groningen. 'Het ligt nu bij het Van Gogh Museum in Amsterdam', zegt een woordvoerder van het Groninger Museum. 'Daar wordt het grondig bestudeerd. We hopen dat het daarna zo snel mogelijk naar het museum kan komen, zodat het weer te zien is voor het publiek.' Volgens het museum kan dat laatste mogelijk nog maanden duren.
Enige Van Gogh in collectie Groninger Museum
Het schilderij 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' van Vincent van Gogh stamt uit 1884. Het is geschilderd in olieverf op papier. Het is het enige schilderij van Van Gogh in de collectie van het Groninger Museum. Het bevond zich sinds het begin van de twintigste eeuw in een privécollectie in Groningen en werd in 1962 aan de Gemeente Groningen geschonken. In 2021 werd een interactieve versie van gemaakt met extra informatie over het werk.