Deel FC Groningen-supporters kan voortaan bier drinken uit een duurzame drinkbeker

De hardcups zijn voorzien van een FC-print
De hardcups zijn voorzien van een FC-print © FC Groningen
FC Groningen start een proef met duurzame drinkbekers voor supporters. Die kunnen op de Koeman Tribune tijdens de wedstrijden tegen ADO Den Haag (vrijdag) en Jong PSV (maandag) bier of fris uitgeserveerd krijgen in een zogeheten hardcup.
De overheid heeft besloten om plasticwegwerpbekers per 1 januari te verbieden om zo de grote hoeveelheid zwerfafval aan te pakken. 'Met het invoeren van de FC Groningen-hardcup sorteert de club voor op deze wetswijziging', zegt Remko Fuchs, horecamanager van FC Groningen.

Statiegeld

Op de drinkbekers zit twee euro statiegeld. Volgens Fuchs gaat het in eerste instantie om een test op de Koeman Tribune. 'Zodat we in 2024 niet voor verrassingen komen te staan en het proces kunnen optimaliseren. In Duitsland hebben we gezien dat het gebruik van duurzame bekers heel normaal en volledig geaccepteerd is, maar wij realiseren ons dat in een testfase als deze wellicht niet alles direct vlekkeloos zal verlopen.'

Bekers inleveren of houden

De hardcups zijn voorzien van een print van verschillende sfeeracties op de Noordtribune. 'Dus een echte FC-drinkbeker voor en door supporters', zegt Fuchs. De bekers mogen mee naar huis, maar dat kost je dus twee euro.
Een andere mogelijkheid is om de beker(s) na de wedstrijd in te leveren bij de horeca-unites voor een munt. Die kan de volgende thuiswedstrijd worden omgeruild voor een nieuwe beker of bij een servicepunt voor twee euro.
FC Groningen is van plan om de nieuwe drinkbekers voor de winterstop op alle tribunes in de Euroborg in te voeren.