Dijk bij Tolberter Petten lijkt het te houden

GRONINGEN - De situatie bij de Tolberter Petten bij Leek is voorlopig nog onder controle. Woensdagnacht sloegen de autoriteiten alarm toen duidelijk werd dat de polder onder water dreigde te lopen.
De problemen worden veroorzaakt door de hoge waterstand in de Matsloot, maar voorlopig lijkt de dijk bij de polder het te houden. De bewoners van het gebied werden opgeroepen hun huizen te verlaten, maar vooral boeren gaven de voorkeur er aan bij hun vee te blijven. Voor het gebied geldt een
: de polder is tot verboden gebied verklaard. Bovendien moet iedereen in het gebied de aanwijzingen van de politie opvolgen.

Gaswinningslocaties buiten gebruik

Uit voorzorg heeft De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de twee gaswinningslocaties bij Tolbert buiten gebruik gesteld. De maatregel heeft geen gevolgen voor de gastoevoer in Nederland. Het gaat om twee relatief kleine gasvelden. De putten op het veld zijn afgesloten met waterdichte afsluiters.

Groninger museum

Het Groninger Museum heeft na overleg met waterschap Hunze en Aa's besloten donderdagochtend af te zien van ontruiming. Het waterpeil in het Verbindingskanaal blijft voorlopig onder de vensters van het museum. Donderdag aan het eind van de middag is er opnieuw overleg over de situatie bij het museum.

Polder onder water

De Westerbroekstermadepolder tussen Haren en Hoogezand is inmiddels als waterberging ingezet. Het waterschap heeft woensdagnacht bij Nieuwe Statenzijl en bij Delzijl in totaal drie miljoen kuub water naar zee kunnen afvoeren, maar het waterpeil in de sloten en kanalen is weer aan het stijgen.
Het was de bedoeling ook de Kropswolderbuitenpolder als waterberging in te zetten, maar dat is uitgesteld omdat er nog een paard rondloopt. Woensdag werden de loslopende paarden en runderen in beide polders naar elders overgebracht, maar dit paard is blijkbaar over het hoofd gezien.

Keersluis

Bij Glimmen worden voorbereidingen getroffen om de Lappenvoortpolder als waterberging in te zetten. Bovendien wordt de keersluis in de Pekel Aa bij Oude Pekela gesloten. Hunze en Aa's gaat er vanuit dat met deze maatregelen bewoonde gebieden in dit gebied voldoende beschermd zijn.

Dijkcoupures

In verband met de hoge waterstand en de noordwesterstorm worden donderdagavond de dijkcoupures bij Delfzijl gesloten. Dat is nodig om overstromingen in de havenstad te voorkomen.