Wieke Paulusma veertiende op D66-kandidatenlijst, staatssecretaris Vijlbrief op plek vijf

Wieke Paulusma
Wieke Paulusma © ANP
Het Groningse Tweede Kamerlid Wieke Paulusma is opnieuw verkiesbaar voor haar partij D66. Op de conceptkandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in november staat ze op plek veertien. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw), die eerder al aangaf op de lijst te willen, heeft de vijfde plek gekregen.
Paulusma stond bij de vorige parlementsverkiezingen als vijftiende op het stembiljet, een vergelijkbare positie met nu. D66 haalde toen onder aanvoering van Sigrid Kaag 24 zetels. Dat was ruimschoots genoeg voor de Groningse, die haar installatie even uitgesteld zag worden vanwege een coronabesmetting.

Zorgportefeuille

In haar rol als Kamerlid houdt Paulusma zich bezig met gezondheidszorg. Ze voerde onder meer het woord over de mogelijke sluiting van het kinderhartcentrum in het UMCG. Zelf werkte ze als verpleegkundige in het Ommelander Ziekenhuis.

Ook Vijlbrief doet poging

Vijlbrief werd in januari 2022 beëdigd als staatssecretaris van Mijnbouw in het kabinet-Rutte IV. In die functie hield hij zich vooral bezig met de aardbevingsproblematiek in onze provincie als gevolg van de gaswinning. Hij werkte ook deels vanuit Groningen.
De bewindsman prevaleert een nieuwe termijn als staatssecretaris van Mijnbouw boven het Kamerlidmaatschap. 'Maar mijn moeder zei altijd: lieverkoekjes worden niet gebakken, dus ik heb het zelf niet voor het kiezen (...). Als ik vier jaar in de Kamer mag zitten, vind ik dat ook heel eervol.'
Lijsstrekker bij D66 is Rob Jetten, de huidige demissionaire klimaatminister. Op nummer twee staat huidig fractievoorzitter Jan Paternotte. Op plek drie staat Ilana Rooderkerk, de hoogste nieuwkomer. Zij is fractievoorzitter voor D66 in de gemeenteraad van Amsterdam en had eerder een vaste rol in de soapserie Onderweg naar Morgen.
Het gaat overigens om een conceptlijst waarover de leden nog mogen stemmen. De volgorde van de lijst kan dus nog veranderen.
Volgens de laatste peilingen zou D66 op 7 zetels uitkomen, mochten er vandaag verkiezingen zijn.