Bacuna is ontevreden over voetbalbond Curaçao: 'Frustratie over de manier waarop wij behandeld zijn’

Leandro Bacuna
Leandro Bacuna © RTV Noord
FC Groningen-aanvoerder Leandro Bacuna stoort zich aan de gang van zaken op Curaçao. De 47-voudig international probeert zich met het Caribische eiland te kwalificeren voor het WK van 2026.
Op Curaçao staat de vierde bondscoach in drie jaar tijd voor de spelersgroep. De 32-jarige aanvoerder van Curaçao verbaast zich hierover, al wil hij er niet al te veel over kwijt.
Eerst ontslaat de bond de coach, maar daarna is het onduidelijk wie hem moet opvolgen
Leandro Bacuna

Frustratie

'Ik heb wel wat frustratie naar de federatie van Curaçao, naar de manier waarop wij behandeld zijn. We zitten nu in een fase dat we aan het doorselecteren zijn met veel jonge jongens, maar er gebeuren veel dingen. Eerst ontslaat de bond de coach, maar daarna is het onduidelijk wie hem moet opvolgen. Vervolgens wordt een week voor de interlandperiode pas een nieuwe trainer aangesteld. Dat helpt allemaal niet mee.'
De onprofessionaliteit zou ook blijken uit andere voorbeelden. Zo is wel eens vergeten om een vlucht te boeken.
Bacuna: 'Als ploeg moeten we het gewoon beter doen'

Ontslag

Begin augustus ontsloeg de FFK, de voetbalbond van Curaçao, bondscoach Remko Bicentini. Hij had de nationale ploeg slechts zes wedstrijden gecoacht en zijn contract liep nog door tot het WK van 2026. Vanwege tegenvallende resultaten besloot de voetbalbond om afscheid te nemen. Zo plaatste Curaçao zich niet voor de Gold Cup, die dit jaar plaatsvond. Aan dit toernooi doen landen van de Caraïben en uit Noord en Midden-Amerika mee.

Goede interim-coach

Bacuna is wel positief gestemd over interim-coach Dean Gorré die door de bond is aangesteld. 'Dean heeft het heel goed gedaan. Hij heeft de groep opgevangen en in korte tijd iets neergezet.'
Met Gorré hoopt de bond nu op betere resultaten.
Voor de FFK is de tijdelijke bondscoach geen onbekende, want eerder was de oud-voetballer er nog als technisch directeur actief. Tussen 1995 en 1997 speelde de in Suriname geboren Gorré tachtig wedstrijden voor FC Groningen. Als interim-bondscoach is hij voor twee maanden aangesteld. Onder zijn leiding zijn er nu twee wedstrijden verloren gegaan, beide met 1-0.
De 32-jarige Bacuna startte telkens in de basis en deed dat samen met een voormalig FC Groningen-speler, zijn jongere broertje Juninho Bacuna. Maar waar hij tegen Trinidad en Tobego de 90 minuten vol maakte, moest hij tegen Martinique na 67 minuten het veld verlaten. De captain ontving er, evenals een speler van Martinique, een rode kaart na een opstootje.

'Ik liet me een beetje meeslepen'

'Als aanvoerder probeerde ik na een overtreding een opstootje tussen twee spelers te sussen. Daarbij ontstond wat duw- en trekwerk, waarbij je hier in de Nederlandse competitie meestal een gele kaart voor krijgt. Maar daar werkt het blijkbaar anders. Ik liet me een beetje meeslepen en dat mocht niet gebeuren. Al vond ik het zwaar bestraft. Na afloop heb ik wel direct mijn excuses aangeboden bij de ploeg, want met mijn ervaring en als captain kan dit niet gebeuren.'

'Vertrouwen dat het goedkomt'

De geboren Groninger moet met Curaçao kwalificatie voor het WK 2026 gaan afdwingen. In de poule bezit het team nu een gedeelde laatste plaats, samen met El Salvador. In oktober volgen twee thuiswedstrijden tegen Panama en Trinidad en Tobego. Een uitgelezen kans dus om voor eigen publiek weer terug in de race om kwalificatie te komen. Al zal dat wegens zijn rode kaart eerst zonder aanvoerder Bacuna moeten.
Wel ziet hij de toekomst rooskleurig in. 'Als we met de groep hard blijven werken, kunnen we de top aan. Ik heb er volle vertrouwen in dat dit goedkomt.’
Vrijdagavond speelt Bacuna met FC Groningen de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. De wedstrijd is vanaf 20.00 live te volgen op Radio Noord.