Rehwinkel: 'Focus ligt op Lauwersoog'

LAUWERSOOG - Burgemeester Rehwinkel heeft donderdag aan het eind van de middag in zijn persconferentie gemeld dat de risicosituatie bij Tolbert aan het afnemen is. Bij Lauwersoog echter is het gevaar nog niet geweken.
Het advies om te evacueren, dat donderdagochtend aan de 85 bewoners van de polder werd gedaan, is daarom nog steeds van kracht, aldus Rehwinkel. Hij is voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen.
Bij Lauwersoog ligt de focus vooral op vakantiepark Suyderoogh, waar door het wassende water honderden vakantievilla's worden bedreigd. Veel van de villa's zijn in verband met de kerstvakantie bewoond. De hoge waterstand komt onder meer doordat er niet kan worden gespuid op zee. Volgens de waterschappen kan dat pas weer in ruime mate in de nacht van vrijdag op zaterdag.
Ondanks alle problemen is de situatie in de provincie Groningen volgens Rehwinkel minder kritiek dan veertien jaar geleden, toen er ook watersnood was. Na 1998 zijn zes nieuwe waterbergingsgebieden aangelegd waar overtollig regenwater kan worden opgevangen. Die hebben nu de grootste druk van de ketel gehaald.