Explosie in Herestraat in Groningen: 'Mijn hele kamer trilde' (update)

De Herestraat is afgezet met afzetlint van de politie
De Herestraat is afgezet met afzetlint van de politie © 112 Groningen
In een pand aan de Herestraat in Stad is rond half twaalf een explosie geweest. Volgens de politie is niemand gewond geraakt, wel zijn er ramen gesneuveld.
De explosie was bij hetzelfde pand waar in juli ook al een explosie plaatsvond, bij Moï Beauty in het gedeelte van de Herestraat tussen het Hereplein en het Gedempte Zuiderdiep.
De eerdere ontploffing had een link met schietpartijen in Oude Pekela en Winschoten.
Een gesprek met omwonenden van de beautysalon die zijn opgeschrikt door de explosies
De schade bij het pand aan de Herestraat
De schade bij het pand aan de Herestraat © ProNews
De explosie werd door de hele stad gehoord en gevoeld. 'Mijn hele kamer trilde', schrijft iemand op X, het voormalige Twitter. Een andere persoon kon de explosie naar eigen zeggen horen bij het Hoornsemeer 'en zelfs licht voelen'.

'Verschil met vorige keer'

Een omwonende laat weten dat er kort achter elkaar twee 'flinke klappen' te horen waren. Hij rende zo snel mogelijk naar buiten. 'Het waren echt luide knallen, wel een verschil met de vorige keer.' Een andere omwonende, die buiten staat met een baby op de arm, lag te slapen: 'Je eerste reactie is 'weg, kleren aan en weg'. Ik vind het nu wel eng worden.'
Een stel uit de stadswijk Helpman is geschrokken richting de plek van de ontploffing gekomen. Er woont familie van hen in de straat.

Zoektocht naar kleine, donkere auto

De politie doet onderzoek. Agenten zijn op zoek naar een kleine, donkere auto. Eventuele getuigen wordt gevraagd zich te melden.
Sikkom heeft een video waarin de explosie goed te horen is:

Schuiling denkt na over maatregelen

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen beraadt zich op maatregelen na de explosie bij Groningens drukste winkelstraat, zegt zijn woordvoerder tegen RTV Noord. Een van de maatregelen zou bijvoorbeeld de sluiting van het pand kunnen zijn.
Voorzitter van de winkeliersvereniging Groningen City Club Eric Bos vindt de explosie 'triest. Dit was iets dat we zagen in het Westen, maar nu gebeurt het hier ook.' Hij spreekt later vandaag met winkelondernemers in de buurt van de explosie.
Dit artikel is woensdagochtend bijgewerkt met de reactie van burgemeester Schuiling en GCC-voorzitter Bos.