FC Groningen lijdt tegen ADO tweede nederlaag van het seizoen

Kevin van Veen baalt na de nederlaag
Kevin van Veen baalt na de nederlaag © Orange Pictures
FC Groningen heeft vrijdagavond in Euroborg met 1-0 verloren van ADO Den Haag. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd in de zestiende minuut gemaakt door Henk Veerman.
Voor het enige doelpunt van de wedstrijd was FC Groningen-aanvaller Paulos Abraham in de openingsfase dichtbij een doelpunt, maar de bal belandde uiteindelijk voor de voeten van ADO-doelman Hugo Wentges. De intenties waren duidelijk: FC Groningen wilde snel druk zetten op de verdediging van de Hagenezen.

Doelpunt Henk Veerman

FC Groningen probeerde in de beginfase de ruimte achter de verdediging van ADO te vinden. Schoten van Luciano Valente en Johan Hove werden geblokt door de ADO-verdediging. De eerste uitbraak van ADO Den Haag leverde zowaar een doelpunt op. Jort van de Sande bediende Veerman die de bal fraai over FC Groningen-doelman Michael Verrips stiftte: 0-1.
Michael Verrips baalt van de 0-1
Michael Verrips baalt van de 0-1 © Orange Pictures
Twee minuten na het openingsdoelpunt was ADO Den Haag dichtbij 0-2. Dit keer waren de rollen omgedraaid: Veerman stak Van de Sande weg, maar hij lobde de bal over het doel van Verrips. FC Groningen had daarna het meeste balbezit, maar kansen werden niet gecreëerd. ADO Den Haag kwam niet in grote problemen. De spelers van FC Groningen gingen met een fluitconcert de kleedkamer in.

Veel balbezit, weinig kansen

Na rust veranderde niets aan het spelbeeld: FC Groningen had veelvuldig balbezit, maar kwam zelden via uitgespeelde aanvallen gevaarlijk voor het doel van Wentges. Invaller Daleho Irandust was nog het dichtstbij de gelijkmaker in de beginfase van de tweede helft, maar zijn schoten werden geblokt en stijlvol gepakt door de ADO-doelman.

Slordige acties

FC Groningen speelde bij vlagen een slordige wedstrijd. Passes kwamen niet aan en er werd eenvoudig balverlies geleden. Een voorbeeld daarvan was de opmerkelijke terugspeelbal van Radinio Balker, die een kwartier voor tijd zomaar een hoekschop opleverde voor ADO Den Haag. Verrips redde vervolgens knap een kopbal van Matteo Waem.

Lat

In blessuretijd was de thuisclub alsnog dichtbij een resultaat, maar Kevin van Veen raakte snoeihard de lat. Het bleef 0-1 en daardoor verloor FC Groningen voor de tweede keer dit seizoen. De ploeg van trainer Dick Lukkien heeft zeven punten uit vijf duels en staat negende in de eerste divisie. Koploper Roda JC heeft acht punten meer (en een wedstrijd meer gespeeld).
Kevin van Veen na het laatste fluitsignaal
Kevin van Veen na het laatste fluitsignaal © Orange Pictures
Komende maandag speelt FC Groningen weer thuis. Jong PSV, de huidige nummer vijf, is vanaf 20.00 uur de tegenstander.