Voor de tweede keer explosie(s) in de Herestraat: dit weten we tot nu toe

Een omwonende kijkt naar het pand
Een omwonende kijkt naar het pand © RTV Noord
Een bedrijfspand aan de Herestraat in Groningen werd dinsdagavond voor de tweede keer in twee maanden tijd getroffen door explosies. Dat gebeurde bij schoonheidssalon Moï Beauty, in het gedeelte van de Herestraat tussen het Hereplein en het Gedempte Zuiderdiep. De politie heeft nog niemand kunnen aanhouden.
De eerste explosie was in de nacht van 11 op 12 juli. De politie had toen spullen gevonden die 'wijzen op brandstichting en die mogelijk te maken hebben met de explosie'. Ook dinsdagavond na de volgende twee explosies is een onderzoek gestart en heeft de politie dergelijke spullen in beslag genomen. De politie gaat uit van opzet.

Geen gewonden

Na de explosies is kort brand ontstaan. Volgens de politie is de schade aan het bedrijfspand groot. 'Ook in de omgeving van het pand zijn door de kracht van de explosieven meerdere ruiten gesprongen. Er is gelukkig niemand gewond geraakt. Het is nog niet bekend wat de explosie veroorzaakte.'
In beeld: de explosie in de Herestraat

Verdachte auto

In de Raamstraat, dichtbij de Herestraat, is rondom het tijdstip van de ontploffingen een donkerkleurige, kleine auto gesignaleerd. 'Deze auto reed hard weg. Of de auto verband houdt met het incident, is op dit moment niet bekend', zegt een politiewoordvoerder. Ze hoopt op meer informatie over (de route van) deze auto.

Link met schietpartijen in Oldambt

De eerdere ontploffing in juli had een link met schietpartijen in Oude Pekela en Winschoten. 'Voor deze explosie is nog geen verdachte aangehouden. Ook in het onderzoek naar de explosies van 12 september wordt onderzocht of er een verband is met eerdere incidenten.'
De politie is woensdag onder meer gesignaleerd rondom panden in Oude Pekela. Volgens de woordvoerder zijn agenten 'op andere locaties alert en zichtbaar naar aanleiding van het incident in de Herestraat.'

Pand voor drie maanden op slot

Burgemeester Koen Schuiling van de gemeente Groningen heeft het bedrijfspand dinsdagmiddag gesloten. Schuiling heeft dit besluit genomen omdat omwonenden volgens de burgemeester acuut gevaar lopen vanwege de explosies die er geweest zijn. Of de zaak over drie maanden weer open mag, hangt volgens de woordvoerder af van ontwikkelingen in het onderzoek.
Voorzitter van de winkeliersvereniging Groningen City Club Eric Bos vindt de explosie 'triest. Dit was iets dat we zagen in het Westen, maar nu gebeurt het hier ook.' Hij spreekt later vandaag met winkelondernemers in de buurt van de explosie.