Op een rij: schietpartijen en aanslagen in Winschoten, Oude Pekela en Groningen

Onderzoek naar de woning in Oude Pekela na de schietpartij op 10 juli
Onderzoek naar de woning in Oude Pekela na de schietpartij op 10 juli © Persbureau Meter
Een steekpartij bij een ijssalon, beschietingen van een café en huizen, en meerdere explosies bij een winkelpand in de drukste winkelstraat van de provincie. De politie ziet een verband tussen de geweldsincidenten in Winschoten, Oude Pekela en Groningen. Dit is wat er gebeurde.

6 juli: Steekpartij bij een ijssalon in Winschoten

De reeks gewelddadige incidenten begint bij een ijssalon aan de Venne in Winschoten. Daar is op donderdagmiddag 6 juli een confrontatie tussen twee groepen. Een vechtpartij mondt uit in een steekpartij. Daarvan wordt een 29-jarige man uit Winschoten het slachtoffer.
Het slachtoffer hoort bij een van de twee groepen die beide banden hebben met het criminele circuit. Dezelfde dag haalt ‘zijn groep’ 'verhaal' bij de persoon die gestoken zou hebben.

6 juli: Twee schietpartijen met twee gewonden in Winschoten

De politie doet onderzoek na de schietpartij in Winschoten van 6 juli
De politie doet onderzoek na de schietpartij in Winschoten van 6 juli © RTV Noord
Op donderdagavond 6 juli vinden daarna twee schietpartijen plaats op een bedrijventerrein in Winschoten. Rond 21.00 uur worden er schoten afgevuurd aan de Transportbaan, en even later is er ook een schietpartij bij een autogarage aan de Papierbaan in Winschoten. Bij beide beschietingen vallen gewonden: twee keer wordt iemand in het been geschoten. Omar K. is een van hen. 'De verwondingen lijken niet levensbedreigend', zegt de politie al snel. De politie zoekt met een helikopter naar de verdachten.

10 juli: Panden in Oude Pekela beschoten

Politie in de Veerstraat in Oude Pekela
Politie in de Veerstraat in Oude Pekela © Persbureau Meter
Maandag 10 juli om half zeven 's ochtends wordt een woning beschoten aan de Veerstraat in Oude Pekela, en ook een pand aan de Feiko Clockstraat wordt beschoten. Er vallen geen gewonden.
Vermoedelijk zijn de kogels bedoeld voor een van de betrokkenen bij de ijssalon-ruzie op 6 juli: die woont in Oude Pekela. Het lijkt er echter op dat de daders de verkeerde panden beschieten. De mensen die hier wonen en werken zouden niets met het conflict te maken hebben.

12 juli: Explosie in bedrijfspand Herestraat

Onderzoek na de explosie in de Herestraat
Onderzoek na de explosie in de Herestraat © Persbureau Meter
In de nacht van dinsdag op woensdag 12 juli is het raak aan de Herestraat in de binnenstad van Groningen. Een luide explosie bij schoonheidssalon Moï Beauty tussen het Gedempte Zuiderdiep en het Hereplein wordt door veel mensen gehoord. De politie vindt sporen van brandstichting. Na de explosie breekt er brand uit. Rond kwart voor vier 's nachts is die brand door de brandweer geblust.
De politie ziet een link tussen de explosie in de Herestraat en de gewelddadige incidenten in Oost-Groningen.

12 juli: Kogelgaten in Winschoter café

Agenten voor het café in Winschoten
Agenten voor het café in Winschoten © RTV Noord
Op woensdagavond 12 juli zet de politie een deel van het Marktplein in Winschoten af. Dat doet ze nadat er twee kogelgaten in een ruit van Sportcafé no.14 worden ontdekt. De politie vindt inderdaad lege hulzen rondom het pand, maar weet niet wanneer de schoten zijn gelost.

13 juli: Jongens proberen pand in Winschoten te beschieten

Een dag later deelt de politie een video' van twee 'jonge jongens' die proberen te schieten op een pand aan het Marktplein in Winschoten. Dat doen ze rond 06.10 uur. Het wapen werkt niet mee, waardoor er uiteindelijk geen schoten worden gelost. De politie schat dat de jongens 16 tot 18 jaar oud zijn.
Burgemeester Cora-Yfke Sikkema van Oldambt besluit die dag de Nacht van Winschoten af te gelasten vanwege de geweldsincidenten. Die zou dat weekend plaatsvinden. Het beschoten Sportcafé no.14 wordt een maand lang gesloten.

19 juli: Politie houdt 58-jarige man aan voor geweld in Winschoten

De politie pakt een 58-jarige man uit Winschoten op voor een steek- en schietincident in Winschoten op 6 juli. De Duitse politie onderschept de man op het vliegveld van Düsseldorf en levert hem over aan de politie in Nederland. 'Deze verdachte kwam naar voren uit het onderzoek dat we startten in Winschoten', zegt de politie.
Twee dagen later zegt burgemeester Sikkema van Oldambt dat inwoners niet zomaar het slachtoffer lijken te worden: 'Het lijkt erop dat ze het op elkaar hebben gemunt, en niet op willekeurige Oldambtsters. Laten we onze normale dingen ook gewoon blijven doen.' Ook zegt ze dat de arrestatie rust geeft.

4 augustus: Tweede aanhouding voor geweld in Winschoten

De politie pakt nog een man op voor het geweld in Winschoten begin juli. Het gaat nu om een 21-jarige man uit Winschoten. De man zit in volledige beperking, zegt een woordvoerder van de politie. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

12 september: Nieuwe aanslag op zelfde plek in Herestraat in Stad

Een lijn van vuur en dan... een grote explosie in de Herestraat in Stad
Na een periode van rust is er dinsdagavond 12 september rond 23.30 uur een nieuwe aanslag op de beautysalon Moï in de Herestraat in Groningen. Een explosie, een lijn van vuur en een tweede ontploffing volgen elkaar in hoog tempo op. Er vallen geen gewonden, maar omwonende studenten zijn bang: 'Een paar van ons zijn het huis ontvlucht deze nacht', zegt een van hen.
De politie gaat uit van opzet en zegt op zoek te zijn naar een 'kleine, donkerkleurige auto'. Een dag later wordt de politie gesignaleerd rondom panden in Oude Pekela. 'We zijn op andere locaties alert en zichtbaar naar aanleiding van het incident in de Herestraat.'

16 september: Explosie bij gameshop in Winschoten

Bij een gameshop aan de Langestraat in het centrum van Winschoten zijn zaterdagochtend rond 07:20 uur explosies geweest. Daarbij vallen geen gewonden.
Politie in de Langestraat in Winschoten
Politie in de Langestraat in Winschoten © Persbureau Meter
Ook dit incident wordt gelinkt aan de bendeoorlog tussen een groep Syriërs en een 'groep uit Winschoten'. Wel stelt Dagblad van het Noorden na onderzoek dat deze explosie 'mogelijk een vergissing' is.

19 september: Explosie bij kapperszaak in Winschoten

Weer is het raak in het centrum van Winschoten. Bij een kapperszaak in de Langestraat vinden in de nacht van maandag op dinsdag rond tien over twee explosies plaats. Volgens de politie is niemand gewond geraakt. Wel is er veel schade aan het pand: de gevel ligt er uit.
Van de gevel van de kapperszaak is niet veel over
Van de gevel van de kapperszaak is niet veel over © RTV Noord
In de ochtend zegt de eigenaar van Barbershop Five Stars dat de aanslag te maken heeft met eerdere aanslagen. 'Ik begrijp de link, want die jongens worden hier allemaal geknipt. Het is vooral de link met Omar.' Omar K. is een vriend van Mario en een van de twee mannen die op 6 juli bij een uit de hand gelopen ruzie in zijn knie werd geschoten op de Transportbaan in Winschoten.

19 september: Politie zet speciaal onderzoeksteam in

De politie probeert met een speciaal team het opgelaaide bendegeweld in Winschoten te stoppen. Camerabeelden en informatie van getuigen moeten daarbij helpen.

19 september: Explosie bij pand in Oude Pekela

De voorzijde van het pand in Oude Pekala is door de explosie beschadigd
De voorzijde van het pand in Oude Pekala is door de explosie beschadigd © Van Oost Media
Kort voor middernacht vindt een explosie plaats van een pand aan de Feiko Clockstraat in Oude Pekela. Dat gebeurt bij een nagel- en zonnestudio. Het pand raakt beschadigd, er raakt niemand gewond.

20 september: 'Enorme explosie' bij woning in Winschoten

Enkele uren na de explosie bij het pand in Oude Pekela is rond half drie in de nacht een explosie bij een woning aan de Wezellaan in Winschoten. Het gaat om een woonhuis van een Irakees gezin, meldt Dagblad van het Noorden. Ook bij deze explosie raakt niemand gewond.
Meer schietincidenten in dezelfde periode
In de beschreven periode, op 15 augustus, zijn er meer schietincidenten geweest in de provincie. De schietpartij in de Hoofdstraat in Beerta en een schietpartij in de Friesestraatweg lijken echter geen verband te houden met de gewelddadige gebeurtenissen in dit overzicht.