Populaire SNN-energiesubsidie van 4.000 euro stopt begin volgend jaar

De aanleg van zonnepanelen op een dak (ter illustratie)
De aanleg van zonnepanelen op een dak (ter illustratie) © FPS/Jos Schuurman
Huiseigenaren die aardbevingsschade hebben, kunnen nog tot 1 februari volgend jaar subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun huis. Daarna zal de regeling waarschijnlijk stoppen. Dat laat staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw weten.
Het gaat om de zogeheten waardevermeerderingsregeling, ook bekend als de SNN-subsidie van 4.000 euro. Eigenaren die minstens duizend euro aardbevingsschade hebben, kunnen dankzij de regeling vierduizend euro subsidie krijgen voor bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp.

Bijna 80.000 keer toegekend

De subsidie is in 2017 in het leven geroepen als compensatie voor de trage afhandeling van aardbevingsschade. Het is een populaire regeling in het bevingsgebied. Er zijn sinds die tijd 78.512 aanvragen goedgekeurd. In totaal gaat het om een bedrag van 289,5 miljoen euro.
Het IMG slaagt er steeds vaker in de schadeaanvragen binnen een jaar af te handelen
Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Mijnbouw
Vijlbrief wil met de regeling stoppen, omdat de schadeafhandeling inmiddels sneller gaat. 'Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) slaagt er steeds vaker in om schadeaanvragen binnen een jaar af te handelen', liet de staatssecretaris eerder al weten. 'Dat is goed nieuws, en dat maakt dat de reden waarom de regeling in het leven is geroepen voor velen niet meer aan de orde is.'

Nog één keer verlengd, nu ook voor huurders

Eigenlijk zou de regeling komende maand al stoppen, maar Vijlbrief wil dit op aandringen van de regio nog één keer verlengen - tot 1 februari dus. Het kabinet maakt hiervoor 41 miljoen euro vrij. Dat is volgens de staatssecretaris genoeg voor alle aanvragen die binnen zullen komen. De Tweede Kamer moet hier nog akkoord voor geven.
Er zijn nog wel enkele wijzigingen. Zo kunnen bewoners van particuliere huurwoningen nu ook een aanvraag indienen, als hun verhuurder daarmee akkoord gaat. Daarnaast kunnen bewoners langer de tijd krijgen om de verduurzamingsmaatregelen door te voeren. Tot slot kunnen deelnemers van een eerdere pilot van de NAM ook een subsidie aanvragen.
Eerder was er nog sprake van dat er nog een voorwaarde bij zou komen. Bewoners zouden de subsidie alleen kunnen krijgen, als ze langer dan een jaar hebben moeten wachten op het besluit van het IMG over hun aardbevingsschade. Die voorwaarde komt er niet. Iedereen met meer dan duizend euro schade kan de subsidie dus aanvragen.
Bewoners kunnen de aanvraag doen via het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), die de regeling uitvoert.

Nieuwe regelingen

Na 1 februari 2024 komen er nieuwe regelingen om huizen in het bevingsgebied te verduurzamen. Hoe die er precies uit komen te zien, is nog niet bekend. Het ministerie van Economische Zaken verwacht hier later dit jaar meer duidelijkheid over te kunnen geven.
Deze nieuwe regelingen vloeien voort uit de reactie van het kabinet ('Nij Begun') op het rapport van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen.