Nieuwe vaccinatieronde tegen corona: 'Het virus kan nog steeds erg vervelend zijn'

Een GGD-medewerker zet een boosterprik
Een GGD-medewerker zet een boosterprik © Mario Miskovic/ RTV Noord
De GGD gaat van start met de najaarscampagne voor de coronaprik. Vanaf 2 oktober kunnen mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden van het virus, de prik halen.
'Corona is nog steeds een virus dat vervelend kan zijn voor mensen die er kwetsbaar voor zijn', legt Bertine Nijholt van de GGD uit.

Hoger risico

'De vaccinatie is dan ook bedoeld voor 60-plussers, mensen met een medisch hoog risico en zwangeren. Daarnaast worden ook zorgmedewerkers met direct patiënt- en cliëntcontact uitgenodigd.'
Het vaccin dat gegeven wordt, is het XBB-vaccin. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport beschrijft het vaccin als 'de meest beschikbare bescherming tegen de huidige varianten van het coronavirus'.

Misschien volgend jaar weer

Nijholt kan niet zeggen hoe lang het nog nodig is om een vaccin te nemen tegen het coronavirus. 'Het zal wel in de categorie van de griepprik vallen, dus wellicht is er volgend jaar in het najaar weer een ronde nodig. De virussen gaan in deze tijd weer rond en het is belangrijk dat je daar tegen beschermd bent.'
Iedereen die behoort tot deze doelgroep kan tot eind december kosteloos een prik halen.