Instellingen

Geëvacueerden mogen nog niet naar huis

© Jeroen Berkenbosch

WOLTERSUM - De in totaal 800 mensen die vrijdagmorgen geëvacueerd werden mogen nog niet naar huis. Dat heeft Peter Rehwinkel, voorzitter van de Veiligheidsregio, gezegd in een persconferentie.

De dijk is nog niet betrouwbaar genoeg om mensen terug te laten gaan naar huis. "De risico's zijn nog te groot. Er is sprake van dalend water, maar het water gaat ook weer stijgen. Dat geeft een beweging in het dijklichaam en dat heeft een negatieve invloed ", aldus Peter Rehwinkel.

Ook zijn nog niet alle situaties bekend. Er wordt ook nog onderzoek gedaan naar de status van de dijken. Rehwinkel:"Soms kennen we de situaties ook nog niet precies. Vandaag heeft een F-16 onderzoek gedaan. Die resultaten worden pas vanavond en morgenochtend bekend."

Er wordt voor mensen, wanneer nodig, een slaapplek gemaakt in de Tiggelhal in Ten Boer. Er zijn nog zo'n 40 mensen die hun huis nog niet hebben verlaten. Deze mensen verblijven op eigen risico in het gebied, maar worden dringend opgeroepen alsnog het gebied te verlaten. Mocht de situatie nog gevaarlijker worden dan gaan er sirenes in het gebied als waarschuwing loeien.

Evacuatie

De verplichte evacuatie, waartoe de plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio, Yvonne van Mastrigt, vanmogen heeft besloten, betreft naast Woltersum (waar 330 mensen wonen) en Wittewierum ook delen van Ten Boer en Ten Post. Grofweg het gebied tussen de westzijde van het Eemskanaal en de N360. In totaal gaat het om zo'n 800 mensen die hun huis hebben verlaten.