Klopt de rekening aan de NAM? Staat moet honderden schadedossiers opsturen

De Nederlandse Staat moet 332 schade- en versterkingsdossiers van gedupeerde Groningers aan de NAM geven. Dat is besloten in de arbitragezaak tussen de Staat en de NAM. Het gasbedrijf wil daarmee controleren of de rekeningen wel kloppen.
De NAM wil tot nu toe niet alle rekeningen voor schadeherstel en versterking betalen. Het bedrijf vindt dat er meer schade aan Groningers wordt vergoed dan waar het wettelijk gezien aansprakelijk voor is.
Rekening van 400 miljoen euro
Met de zaak zijn grote bedragen gemoeid. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw laat weten dat er inmiddels een rekening van 401 miljoen euro openstaat bij de NAM. Ook moet het bedrijf nog zo'n 17 miljoen euro aan rente daarover betalen, schrijft Vijlbrief aan de Tweede Kamer.
Geen persoonlijke gegevens gedeeld
Het gaat om 149 schadedossiers en 183 dossiers voor de versterking. Uit de schadedossiers zijn persoonsgegevens zoals naam, adres en overzichtsfoto's 'weggelakt'. Foto's van schades worden wel gedeeld. 'Wanneer hier persoonlijke voorwerpen zoals een fotolijst op staan, wordt dit deel van de foto onherkenbaar gemaakt', schrijft Vijlbrief.
De bewoners wiens dossiers worden gedeeld met de NAM, krijgen hierover een bericht. De NAM kan eisen dat het ook de verwijderde foto's wil krijgen of inzien. Als de arbiter oordeelt dat de Staat dit moet opsturen, dan zullen de bewoners daar ook een bericht over krijgen. De arbitragezaak is vertrouwelijk, dus de dossiers worden niet openbaar gemaakt.
De NAM is en blijft niet betrokken bij de schadeafhandeling
'NAM heeft geen invloed op schadebedrag'
De staatssecretaris wil benadrukken dat deze stap geen enkele invloed heeft op de schadevergoedingen die de bewoners krijgen of hebben gehad. 'De NAM is en blijft niet betrokken bij de schadeafhandeling door het Instituut Mijnbouwschade Groningen. Het IMG is geen partij in de zaak.'
De 183 dossiers van de versterking worden ook 'zoveel als mogelijk geanonimiseerd', schrijft Vijlbrief. Het gaat bijvoorbeeld om ingenieursrapporten en informatie over de richtlijnen waarmee gewerkt is. Ook het delen van deze info heeft volgens Vijlbrief geen gevolgen voor de versterkingsoperatie. De bewoners waar het om gaat, krijgen bericht hierover.
Volgend jaar uitspraak
De arbitragezaak is begin vorig jaar aangespannen door de NAM. De zaak dient bij het Nederlands Arbitrage Instituut, een stichting die onafhankelijk en onpartijdig uitspraken doet over geschillen. Naar verwachting doet de arbiter volgend najaar uitspraak in hoeverre de kosten die de Staat aan de NAM doorbelast terecht zijn. Daarna wordt bekeken wat de financiële gevolgen zijn van die uitspraak.