Omwonende schietpartij Poelestraat: 'We hoorden vier schoten en help, help!'

Hulpdiensten na de schietpartij in de Poelestraat
Hulpdiensten na de schietpartij in de Poelestraat © Patrick Wind/112 Groningen
Hidde was met een paar huisgenoten thuis toen de schietpartij in de Poelestraat in Groningen rond 3.00 uur vannacht plaatsvond. Dat gebeurde vlak voor zijn huis. 'We hoorden vier schoten en 'help, help!' Volgens de politie lijkt het om een gerichte actie te gaan.
Op het moment dat Hidde naar buiten kijkt op de hoek tussen de Poelestraat, Oosterstraat en Grote Markt, ziet hij dat er snel actie wordt ondernomen.
'Er kwam meteen allemaal politie en undercovers aangerend, en vrij snel stond het helemaal vol. Het is even schrikken. Mijn huisgenoten waren ook wel een beetje geschrokken. Maar als er zo snel politie bij is, zie je wel dat het allemaal snel geregeld is.'
Omwonende hoort schietpartij in de Poelestraat: 'We hoorden vier schoten'

Wit laken op straat

Op videobeelden die Hidde aan RTV Noord laat zien, is te zien hoe druk het in het uitgaansgebied is. Er staan meerdere politieauto's en ambulances in de hoek, die is afgezet met lint. Veel mensen in het uitgaansgebied kijken ernaar of lopen er omheen.
Op een van de video's is te zien hoe twee agenten zich ontfermen over een slachtoffer dat op de grond ligt, met een hand rondom zijn hart.
Op een andere video is te zien wat veel omstanders zullen hebben gezien: een wit laken op straat. Dat doet het ergste vermoeden, maar de politie bevestigt tegen RTV Noord dat er geen persoon is overleden. Wat er wel onder het laken ligt, kan de politie niet zeggen.

Slachtoffers van 17 en 24, verdachte ook 17 jaar

Later op de donderdagochtend heeft de politie wel meer informatie. De politie meldt nu dat een 17-jarige jongen en een 24-jarige man gewond raakten bij de schietpartij, waarvan één zwaargewond is geraakt.
Om 6.15 uur hield de politie een verdachte aan in de buurt van het Hoofdstation. Het gaat om een 17-jarige jongen uit Amsterdam, meldt de politie nu. 'We vermoeden dat de aangehouden verdachte een van de slachtoffers kent.'
Het stadsblog Sikkom haalt een beveiliger aan. Die zegt dat er op één persoon gericht werd geschoten, maar dat ook een student die 'gewoon aan het stappen was' geraakt werd in zijn been.

Net in Groningen, maar niet bang

De beschieting op de hoek van de Poelestraat - Grote Markt volgt één dag na een explosie in de Herestraat. Dat leek een gerichte aanslag in een reeks van criminele acties in Winschoten, Pekela en eerder al hetzelfde pand aan de Herestraat.
Volgens de politie lijkt er vooralsnog geen verband te zijn tussen deze schietpartij in de Poelestraat en de explosies van dinsdagavond.
Hidde woont nog maar net in Groningen, sinds dit studiejaar. 'Het houdt me niet tegen de stad in te gaan, maar dit had ik niet verwacht. Het is raar om mee te maken.'