Koning praat met bevingsgedupeerden in Loppersum

De koning (r) met burgemeester Ben Visser in Loppersum
De koning (r) met burgemeester Ben Visser in Loppersum © Martin Drent/RTV Noord
Koning Willem-Alexander heeft donderdag een werkbezoek gebracht aan Loppersum. Hij sprak onder meer met inwoners die hun huis uit moeten vanwege sloop en nieuwbouw als gevolg van de aardbevingen. Ook ging hij in gesprek met winkeliers die te maken hebben met de versterking.
Het werkbezoek begon bij de oude pastorie. Daar sprak hij met twee huiseigenaren en een huurder over de sloop en nieuwbouw van hun huizen. Veel woningen in Loppersum zijn niet bestand tegen zware bevingen. Een deel van de huizen wordt versterkt, ook worden veel huizen gesloopt en herbouwd.
De koning en burgemeester Visser praten met een inwoner van Loppersum
De koning en burgemeester Visser praten met een inwoner van Loppersum © Martin Drent/RTV Noord
Na het gesprek maakte de koning een wandeling door het centrum van Loppersum. Hij bezocht onder meer de drogisterij en een boekhandel. Die zitten momenteel in een wisselwinkel, omdat hun eigen panden worden versterkt. De ondernemers konden vertellen wat de impact is van de verhuizing.
Tot slot ging de koning naar de Wereldwinkel. De winkel is dit jaar verhuisd naar haar versterkte pand. Daar sprak de koning met andere ondernemers en Dorpsbelangen over de aardbevingsproblematiek. Ze spraken ook over verduurzaming. Bij de versterking wordt gelijk gekeken of panden verduurzaamd kunnen worden.
De koning bij de Wereldwinkel in Loppersum
De koning bij de Wereldwinkel in Loppersum © Martin Drent/RTV Noord

Opening nieuw onderkomen Iederz

De koning was donderdagochtend al in de stad Groningen. Hij opende het nieuwe pand van sociaal werk-leerbedrijf Iederz. Volgens medewerkers die de opening bijwoonden vond de koning het 'een hele eer'.
Bekijk hier de opening van het nieuwe pand:
Koning opent nieuw pand Iederz in Stad

Tiende werkbezoek aan Groningen

Het is de tiende keer dat koning Willem-Alexander het bevingsgebied bezoekt. Vorig jaar was hij op bezoek in Middelstum. Daarvoor is hij in onder meer Overschild, Steendam, Siddeburen, Appingedam en Uithuizermeeden geweest.
Koning brengt werkbezoek aan Loppersum: 'Ik probeer zoveel mogelijk te begrijpen'