Instellingen

F16-beelden: geen onbekende zwakke plekken

© RTV Noord
© RTV Noord
© RTV Noord
© RTV Noord

GRONINGEN - De ingezette F16 heeft geen nieuwe zwakke plekken in de Groninger dijken aangetroffen. De Cleveringsluizen bij het Lauwersmeer hebben sinds vrijdagavond laat ruim 28 miljoen kuub water op de Waddenzee gespuid.

Volgens waterschap Hunze en Aa's is het waterpeil in heel Groningen vrijdagnacht met zo'n twee decimeters omlaag gebracht. Volgens woordvoerder Jan van der Laan is niet volledig gespuid omdat rekening gehouden moet worden met het effect op de kades en dijken die verzadigd met water zijn. Beide waterschappen wisten samen 33 miljoen kuub water kwijt te raken.

Kwelschermen

Het waterschap laat weten dat de bergingspolders het vooralsnog goed gehouden hebben. Datzelfde geldt voor het Veendiep bij Vriescheloo en voor diverse plekken aan het Winschoterdiep, waar vrijdag kwelschermen en extra zandzakken zijn geplaatst om zwakke plekken te verstevigen.

Zaterdagochtend vroeg gaat Hunze en Aa's weer met negentig man kade-inspecties uitvoeren en ook Noorderzijlvest voert wederom een extra inspectieronde uit.

F16-beelden

De waterschappen gaan er zaterdagochtend vanuit alles goed onder controle te hebben en dat beeld lijkt bevestigd te worden door de extra dijkinspecties die vrijdag zijn uitgevoerd met behulp van een F16. Ate Wijnstra van Noorderzijlvest laat weten dat analyse van de beelden die met de geavanceerde apparatuur zijn gemaakt geen nieuwe zwakke plekken hebben aangetoond.