Zwarte wiek of niet: vogels blijven tegen windmolens aanvliegen

Een windmolen met een zwarte wiek
Een windmolen met een zwarte wiek © Provincie Groningen
De zeven windmolens in de Eemshaven met één zwart geschilderde wiek maken net zoveel slachtoffers onder vogels als windmolens zonder zwarte wiek. Dat blijkt uit eerste resultaten van een onderzoek naar het effect van de zwarte wieken.
Op initiatief van de provincie Groningen en energiemaatschappij RWE wordt sinds eind vorig jaar onderzocht of het zwart verven van één wiek van een windmolen helpt om vogels veilig tussen windturbines door te laten vliegen, en zo het aantal slachtoffers dat tegen de wieken vliegt te verminderen.

In Noorwegen werkt het wél

Het idee achter de zwarte wieken is dat de individuele wieken voor vogels beter zichtbaar worden, waardoor ze ze kunnen ontwijken. Eerder onderzoek op het Noorse eiland Smøla toonde aan dat het zwart verven van één wiek van een windturbine zorgde voor zeventig procent minder slachtoffers onder de vogels.
Daarom werd gekeken of dat ook hier in de Eemshaven zou werken, met een ander landschap en andere vogelsoorten.

Te vroeg

Maar na acht maanden is de eerste indruk dat het er nog geen duidelijk verschil is in het aantal vogelslachtoffers tussen molens met en zonder zwarte wiek. Volgens de provincie Groningen is het nog te vroeg om hier conclusies uit te trekken. Het onderzoek nog loopt tot de winter van 2024/25.
Waarom de resultaten in de Eemshaven afwijken van die van de proef in Noorwegen is nog niet duidelijk.