Mountainbikepark bij Meerstad in gebruik genomen: 'Er is rekening gehouden met elk niveau'

Een van de kombochten in het skillpark
Een van de kombochten in het skillpark © Jan Been/RTV Noord
Liefhebbers van mountainbiken kunnen zich vanaf nu uitleven op een nieuw parcours bij Meerstad. Op het zogeheten 'Skillspark' kom je verschillende hindernissen tegen, bedoeld om je techniek te verbeteren. RTV Noord nam er een kijkje.
Wie leuk wil mountainbiken rond de stad Groningen, komt al snel uit bij de route van Marum of de bossen richting Zuidlaren. Daar is Meerstad nu bijgekomen. Verwacht alleen geen kilometerslange route door de bossen.

Over heuvels en rotspartijen

Het nieuwe bikepark (1,9 kilometer lang) ligt naast de ook al nieuwe Meerstadlaan. Een gebied waar vanwege de ondergrondse rioolpersleiding geen woningen gebouwd mogen worden. Maar sporten kan er wel. Tussen de Driebondsweg en de Meerstadlaan zijn een aantal heuvels aangelegd die voor het nodige hoogteverschil zorgen.
Verder vind je er haardspelbochten, rotspartijen om van af te dalen, schansen en andere obstakels. Hier kunnen mountainbikers werken aan hun conditie en stuurmanskunst. In het gratis toegankelijke park is met alle niveaus rekening gehouden.

Het startschot

De opening van het park door wethouder Inge Jongman was vrijdagmiddag tegelijk de aftrap van de Nationale Sportweek. Tot drie keer toe weigerde het startpistool waarmee de sportwethouder van Groningen die de officiële opening verrichtte. Het mocht de pret van de wethouder en de tweehonderd belangstellenden niet drukken. Meteen werden de heuvels en hindernissen beklommen en afgedaald.
Meteen na de opening werd er al goed gebruik gemaakt van het park
Meteen na de opening werd er al goed gebruik gemaakt van het park © Jan Been/RTV Noord

'Hartstikke trots'

Het plan voor het park ontstond in 2016. Raadslid Tom Rustebiel (D66) diende een motie in voor een mountainbike-park. Aan de hand daarvan klopte een jaar later Rutger Kussendrager en een groep gelijkgestemden aan bij de gemeente. ‘Het eerste plan was een park op het Suikerunieterrein, maar dat sneuvelde vanwege woningbouwplannen', zegt Kussendrager. 'Toen kwam het terrein hier tegenover aan de Driebondsweg in beeld, maar ook dat strandde door de natuurwaarden van dat gebied. En nu staan we hier. Zeven jaar heeft het al met al geduurd, maar als je ziet wat er tot stand is gekomen dan ben ik daar hartstikke trots op.’
Bulten zand van zes meter hoog moeten worden afgedaald of beklommen. Het zijn steile stukken die alles vragen van de mountainbiker. Er zijn spectaculaire kombochten van hout aangelegd die je met een flinke snelheid kunt nemen. ‘Voor elk wat wils’, zegt Stefan Wessel die ook betrokken was bij de aanleg. ‘Er zijn letterlijk bergen verzet. Het zand voor deze bulten komt van de nieuwe weg naar Meerstad.’

Ook voor kinderen

Voor kinderen is er ook van alles te beleven in het park. Kussendrager: ‘Daarvoor hebben we rekening gehouden met de zwaarte van de hindernissen. Die kunnen ze op hun eigen tempo nemen.’ De negenjarige Quinn Arends, voorzien van helm, zonnebril en handschoenen, rijdt ook zijn rondjes. De kombochten vindt hij het leukst. ‘Daar kun je lekker hard doorheen.’ De hoge bulten laat hij nog even voor wat ze zijn, dat komt later wel, zegt hij.
Rutger Kussendrager en Quinn Arends vertellen in de video over het parcours. En Quinn laat zijn kunsten op de fiets zien:
Stunten over het nieuwe mountainbikeparcours in Meerstad
De initiatiefnemers hebben inmiddels een volgend plan opgevat. Kussendrager: ‘We gaan hier lessen geven. Dat doen we samen met het Huis voor de Sport. Op die manier hopen we nog meer enthousiast te maken voor deze sport.’