Regeling voor gratis rechtsbijstand bevingsgedupeerden in gebruik genomen

Een scheur in een muur
Een scheur in een muur © Sirina Scheppers
Groningers die eigenaar zijn van een gebouw dat schade heeft opgelopen door gaswinning, kunnen via de Raad voor Rechtsbijstand (RvR) gratis hulp van een advocaat of mediator krijgen. De subsidieregeling die daarvoor geldt is nu van kracht.
De juridische bijstand geldt zowel voor een verzoek tot schadevergoeding als bij een verzoek tot versterking van het gebouw, meldt de Raad voor Rechtsbijstand. Ook bijstand van een bouwkundig of financieel adviseur valt onder de regeling.

Wat zijn de voorwaarden?

Er geldt geen inkomens- of vermogensgrens voor deelname aan de regeling. Ook geldt er geen eigen bijdrage. Wel moet vastgesteld worden of de gebouweigenaar inderdaad gedupeerd is. Dat kan door een bevestiging van de schademelding bij Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) of van de versterking via Nationaal Coördinator Groningen (NCG).
Advocaten, mediators en adviseurs die bijstand verlenen krijgen betaald door de Raad voor Rechtsbijstand. Vorige maand riep de RvR advocaten en mediators op zich aan te melden om bevingsgedupeerden bij te staan.
De gratis rechtsbijstand geldt niet alleen voor nieuwe, maar ook voor lopende zaken.