Noorderzijlvest helpt Friesland water te lozen

© Reinder Smith
GAARKEUKEN - Waterschap Noorderzijlvest gaat bij Gaarkeuken water uit Friesland in onze provincie laten stromen, om Wetterskip Fryslân te ontlasten.
Dat heeft, naast goed noaberschap, het voordeel dat het water hier minder snel daalt, volgens Noorderzijlvest. Bovendien is er ruimte voor, want de vooruitzichten zijn goed, aldus een woordvoerder van het waterschap.
In alle gebieden zijn dalende waterstanden, meldde Noorderzijlvest zaterdagavond. Ook het Eemskanaal gaat richting streefpeil. De waterstand fluctueert wel met de mogelijkheid van het kunnen lozen - wat afhangt van het tij - en de neerslag. Tot zondagavond wordt 4 tot 8 millimeter neerslag verwacht. Voor de komende dagen is de kans in totaal 7 tot 12 millimeter. Ter vergelijking: de afgelopen dagen viel er soms 30 millimeter per dag. De wind draait wel het naar het noordwesten maar neemt wel af.

Spuien

Vanwege de opwaaiende Waddenzee kan er zaterdagnacht overigens niet gespuid worden bij Lauwersoog, maar zondagmiddag om 14:45 verwacht Noorderzijlvest dat de sluizen wel weer open kunnen. Ook zondagnacht om 01:10 gaat dat lukken, zo is de verwachting. Waterschap Hunze en Aa's kan wel al zaterdagnacht spuien bij Delfzijl. Dat is vooral voor de Eemskanaalkade en Woltersum en omgeving goed nieuws.