Noodopvang asielzoekers Zuidbroek dicht, burgemeester dankt inwoners

De Eurohal in Zuidbroek
De Eurohal in Zuidbroek © Venema Media
De noodopvang voor asielzoekers in de Eurohal in Zuidbroek is dicht. Alle bewoners zijn inmiddels naar andere locaties overgebracht, meldt de gemeente Midden-Groningen.
De opvang in Zuidbroek werd in september 2022 geopend. Er werden maximaal vijfhonderd asielzoekers opgevangen. Bij opening was al de afspraak gemaakt dat het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) de opvanglocatie maximaal een jaar zou gebruiken.

Kritiek op leefomstandigheden

De noodopvang in de Eurohal zorgde het afgelopen jaar meerdere keren voor ophef. Bewoners beklaagden zich meer dan eens over de leefomstandigheden. Zo was er te weinig sanitair, zorgden muizen voor overlast en was het eten er volgens de inwoners 'ondermaats'.
Ook zaten de asielzoekers hutjemutje op elkaar, vond VluchtelingenWerk Nederland. De onvrede leidde af en toe tot opstootjes onder de asielzoekers.

Burgemeester bedankt omwonenden

Nu de noodopvang is gesloten, spreekt burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen in een persbericht zijn dank uit naar de inwoners van Zuidbroek en Noordbroek.
'Er is door onze inwoners vrij ontspannen gereageerd op de noodopvang, wat toch een aanzienlijke verandering is voor een dorp. Er waren buiten de Eurohal ook bijna geen incidenten. Sterker nog, een groep asielzoekers heeft meerdere keren zwerfafval opgeruimd in en om Zuidbroek. Op deze manier konden ze iets terugdoen voor de omgeving en verveelden ze zich even niet.'
'De situatie in de noodopvang was verre van ideaal door het gebrek aan privacy en ruimte, het lange wachten op de IND-procedure en regelmatig nieuwe groepen. Dat verklaart dat er in de noodopvang momenten van spanning zijn geweest. Maar al met al is het goed verlopen', meent Hoogendoorn.