Warming-up: FC Groningen - ADO Den Haag

Johan Hove met FC Groningen in actie tegen Willem II
Johan Hove met FC Groningen in actie tegen Willem II © OrangePictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag.
Na een interlandbreak staat vanavond de zesde wedstrijd van de competitie voor FC Groningen op het programma. Thijmen Blokzijl speelde negentig minuten met het Nederlands Elftal onder 19 en kwam negentig minuten in actie in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Italië.
Aanvoerder Leandro Bacuna speelde met Curaçao twee duels die beide met 1-0 werden verloren tegen Trinidad en Martinique. Bacuna kreeg in de laatste wedstrijd een rode kaart en is het komende duel geschorst.
Bacuna: 'Als ploeg moeten we het gewoon beter doen'

De vorm: FC Groningen

Na de overwinning op TOP Oss (2-0) en de eerste twee doelpunten van Kevin van Veen hangt de vlag er in de Euroborg weer fier bij. FC Groningen heeft weliswaar nog maar zeven punten doordat er werd verloren van Jong FC Utrecht (1-0) en gelijkgespeeld tegen Willem II (0-0), maar het vertrouwen in eigen kunnen is door de goede wedstrijd tegen TOP Oss gestegen. Lukkien moet het vanavond zonder Romano Postema doen, nadat de aanvaller tegen de Brabanders met een schouderblessure uitviel. Daardoor krijgt Noam Emeran vanavond voor het eerst een basisplaats.
'Ik vind dat we moeten uitstralen dat Groningen heel veel potentie heeft'

De vorm: ADO Den Haag

De Hagenezen hebben net als FC Groningen zeven punten uit de eerste vijf wedstrijden verzameld. Voor het verstrijken van de transferdeadline werd er bij ADO nog flink gewinkeld. Zo werden Henk Veerman, Daryl van Mieghem, Jerry van Wolfgang, Jort van der Sande en Bart van Hintum aan de selectie toegevoegd.
Van Hintum promoveerde het afgelopen seizoen met PEC Zwolle terug naar de eredivisie, maar was in Zwolle niet langer verzekerd van een basisplaats. Daarvoor speelde hij 79 wedstrijden voor FC Groningen, waarin hij twee keer tot scoren kwam. Ook voor Amir Absalem zal het vanavond een bijzondere wedstrijd zijn. De linkerverdediger kwam in totaal achttien wedstrijden in actie voor FC Groningen.

Waar moeten we op letten?

Kevin van Veen scoorde tegen Top Oss dus zijn eerste twee doelpunten. De spits haalde eerder al de ketchup-theorie van stal en als dat klopt zullen de goals nu moeten volgen. 'Die ketchupfles waar iedereen het over heeft is nu inderdaad open. De dop is eraf gevlogen. Het kan nog steeds veel beter, maar als je hier als matchwinner met twee goals staat, dan is dat een fijn gevoel. En dan hoor je de fans hier ook je naam zingen. Ik ben een gevoelsmens, ik vind dat fantastisch. Ik ben nu heel positief gestemd en ga lekker met drie punten terug naar Groningen', vertelde Van Veen na de wedstrijd.

Historie

FC Groningen en ADO Den Haag speelden 32 keer eerder een officiele wedstrijd tegen elkaar in Groningen. Daarvan wonnen de bezoekers er vijf, werd het vijf keer gelijk en won FC Groningen 32 keer. De laatste ontmoeting dateert uit 2021, toen werd het 3-0 voor de Trots van het Noorden.

FC Groningen Live

De wedstrijd is vrijdagavond live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen - ADO Den Haag begint om 20.00 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 19.30
Erik Hogeboom presenteert, Stefan Bleeker en Emiel Venema doen verslag vanuit het stadion en Wim Masker doet de analyse. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site, tv en in de app.
De wedstrijd wordt zonder onderbrekingen van muziek live uitgezonden.

Blessures/schorsingen

Laros Duarte, Romano Postema en Daniël Beukers zijn geblesseerd.

Vermoedelijke opstelling:

Vermoedelijke opstelling FC Groningen
Vermoedelijke opstelling FC Groningen © RTV Noord