NAM ontdekt nieuw gasveld nabij Lauwersmeer

© cotti / sxc stock exchange
LAUWERSOOG - De Nederlandse Aardoliemaatschappiij, de NAM heeft een nieuw gasveld ontdekt, in het het noordoosten van Friesland, nabij het Lauwersmeer.
Vergeleken met 'Slochteren' (in oorsprong 2700 miljard kubieke meter winbaar gas) is dat niet veel, maar het behoort wel tot de één van de grootste kleine gasbellen in Nederland. Er zit naar schatting ruim vier miljard kubieke meter gas in, aldus de NAM . De put, met een diepte van ruim 3900 meter, werd geboord tussen augustus en oktober 2011. De NAM denkt voor de zomer te beginnen met de productie. De vier miljard kubieke meter staat gelijk aan het jaarlijks verbruik van 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens.
De boring is uitgevoerd met de moderne boortoren Synergy vanaf een nieuwe locatie bij het dorp Ee. Het ontdekte veld, Metslawier-zuid genoemd, ligt ingesloten tussen twee gasvelden waar de NAM al uit produceert. De NAM verwacht de komende 15 jaar gas te winnen uit Metslawier-zuid.
In 1974 heeft de landelijke overheid besloten gas ook uit kleinere velden te winnen, om zo Slochteren te sparen. Sindsdien worden steeds meer kleinere gasbellen opgespoord en in productie genomen. Zonder al die kleine velden zou het Groningse gasveld al bijna leeg zijn geweest, terwijl er nu nog zeker 50 jaar gas uit kan worden gewonnen, aldus de NAM.