Instellingen

Gemeenten schieten vee-evacuatiekosten voor

© Fotoburo FPS

GRONINGEN - De gemeenten Groningen, Ten Boer en Leek schieten de kosten voor die veehouders hebben gemaakt om te evacueren als gevolg van hoogwater.

Later wordt bekeken wie moet opdraaien voor de schade. Dat maakte de Groningse burgemeester Peter Rehwinkel, voorzitter van de veiligheidsregio, maandag bekend.

In Woltersum en omgeving werd afgelopen vrijdag gevreesd voor een dijkdoorbraak langs het Eemskanaal. Zo'n 800 inwoners en ruim 2000 stuks vee werden geëvacueerd. Volgens Rehwinkel moeten de inwoners eventuele schade melden bij hun verzekeraar. Extra kosten die zijn gemaakt, zoals het vervoer van vee, moeten ze melden bij de gemeente Ten Boer. Burgemeester Rehwinkel sluit niet uit dat een deel van die kosten alsnog voor rekening komt van de boeren.

Een groot deel van het geëvacueerde vee uit Woltersum en omgeving is inmiddels weer terug. Er staan nog 600 stuks vee in andere stallen. Eind deze week moet duidelijk worden wat de totale schade is voor de boeren. Volgens LTO Noord hebben ook boerderijen die het vee hebben opgevangen veel kosten gemaakt. Het gaat om schoonmaakkosten, extra melkmachines en kosten voor nieuwe veiligheidscertificaten.