Muziekfestival Ede Staal is een feest voor publiek en artiesten: 'Echt bijzonder'

Zangeres Josien Bakker zingt nummers van Ede Staal in de Petruskerk in Leens
Zangeres Josien Bakker zingt nummers van Ede Staal in de Petruskerk in Leens © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Overal in Leens klonk afgelopen weekend muziek van Ede Staal. Op een festival zongen en speelden artiesten, bands en koren Ede's muziek, afgewisseld met eigen nummers.
De muziek van Ede Staal klonk ondermeer in de muziektempel, het gemeentehuis, woonzorgcentrum De Marne, de bibliotheek en de Petruskerk.

Op hun eigen manier

‘Ik heb wel vaker in kerken gezongen, maar nog nooit op deze plek. Deze kerk is echt heel oud, dus dat was echt een hele eer om hier te mogen zingen’, vertelt de 19-jarige zangeres Josien Bakker uit Vlagtwedde.
De deelnemende artiesten geven een eigen draai aan de nummers van Ede Staal. ‘Het is heel bijzonder dat ik nummers van zo'n held op mijn eigen manier mocht zingen’, zegt Josien. Haar optreden wordt ieder half uur afgewisseld met een koor en een organist.
Josien Bakker zingt nummers van Ede Staal in de Petruskerk in Leens
Josien Bakker zingt nummers van Ede Staal in de Petruskerk in Leens © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De organisatie wil met het evenement de nummers van Ede Staal, die in Leens heeft gewoond, blijvend onder de aandacht brengen. Voor Josien Bakker is Ede Staal, naast Wia Buze, een van haar grote inspiratiebronnen. ‘Het is gewoon hele mooie muziek om naar te luisteren’, legt ze uit.

Meerdere locaties

Verderop, aan het einde van het dorp, is muziek van Ede Staal te horen bij Borg Verhildersum. Daar trekken muziekvereniging Wilhelmina uit Leens en de Waddenwichter uit Pieterburen veel publiek.
Ede Staal klinkt op verschillende manieren door heel Leens
‘We waren hier een aantal maanden geleden op vakantie en toen zei iemand dat er een Ede Staal-festival was. Dus we zijn weer even voor een weekendje terug gekomen’, zegt Jan Palland uit Hasselt (in Overijssel). ‘We vieren vandaag dat ik 77 word en het is een fantastische dag met mooi weer en prachtige muziek van Ede Staal.’
Organist Hilda Rodenboog speelt ook nummers van Ede Staal op het Hinszorgel in de Petruskerk
Organist Hilda Rodenboog speelt ook nummers van Ede Staal op het Hinszorgel in de Petruskerk © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

'Als ik het niet begrijp, zoek ik het op'

‘Ik vind zijn liederen echt mooi, die hebben zoveel diepgang en betekenis. Een vriend van mij heeft mij ooit gewezen op deze muziek', vertelt Palland. De teksten zijn voor hem niet moeilijk te begrijpen. ‘Ik kom ook van de boer en heel veel woorden gebruiken wij ook. En als ik de betekenis niet begrijp, dan zoek ik dat gewoon op.’
Een van zijn favoriete nummers is 'Het het nog nooit zo donker west', maar het nummer 'Het torentje van Spiek' vindt hij ook leuk. ‘We hebben dat tijdens een vakantie ook opgezocht. Dat was prachtig’, zegt Palland.
Muziekvereniging Wilhelmina speelt nummers van Ede Staal bij Borg Verhildersum in Leens
Muziekvereniging Wilhelmina speelt nummers van Ede Staal bij Borg Verhildersum in Leens © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

Altijd in het Gronings

Terug naar de kerk. Josien Bakker zingt haar laatste liedje van Ede Staal, een nummer dat haar een glimlach bezorgde toen ze het voor het eerst op de radio hoorde: 'Zo moutve t holden', een ode aan het Groninger dialect.
‘Ik zal altijd wel Gronings blijven zingen, omdat dit een plekje heeft in mijn hart’, legt Josien uit. Ze studeert voor singer/songwriter aan de Popacademie in Enschede. ‘Mensen kennen mij ook van het Gronings. En Ede Staal kan ik sinds vandaag ook toevoegen aan mijn repertoire.'
Het was de derde editie van het festival, dat wordt georganiseerd door Stichting Ede Staal Muziekfestival. De stichting is voortgekomen uit een initiatief van de Samenwerkende Verenigingen Leens (SVL).