Rechter buigt zich over het voorarrest van jonge verdachten Yorneozaak

Hulpdiensten bij de zorginstelling in Emmen waar het steekincident plaatsvond
Hulpdiensten bij de zorginstelling in Emmen waar het steekincident plaatsvond © Persbureau Groningen
Drie jongemannen die volgens het Openbaar Ministerie (OM) een rol hebben gehad bij het doden van de 26-jarige jeugdmedewerkster Marit uit Groningen, moeten vandaag voor de rechter verschijnen. De zaken worden nog niet inhoudelijk behandeld, dat gebeurt eind januari 2024.
Een 17-jarige jongen uit Ruinerwold en een 20-jarige man uit Emmen zouden direct betrokken zijn bij het incident, dat plaatsvond bij jeugdinstelling Yorneo in Emmen. Beiden waren op 14 januari van dit jaar uit op de kluis van de instelling, waar de jongste verbleef. Begeleidster Marit werd doodgestoken en geschopt. De mannen wijzen elkaar aan als diegene die zou hebben gestoken.
Het OM gaat uit van gekwalificeerde doodslag. Dit betekent dat de twee het plan hadden een diefstal te plegen, maar dat het vermoorden van de begeleidster hieruit voortvloeide.

Drie aanhoudingen

De politie hield de twee kort daarna aan. Een andere 20-jarige Emmenaar werd later eveneens aangehouden. Hij wordt door het OM gezien als de leider van een jeugdbende, waar de andere twee lid van waren.
Het tweetal was door de 'boss' op pad gestuurd om een tankstation in Emmen te overvallen, maar dat was gesloten. Om niet met lege handen terug te keren werd het plan opgevat om de kluis te stelen.

Gewelddadige overval

De bende wordt ook verantwoordelijk gehouden voor onder meer een gewelddadige overval op een McDonald's en een straatroof in Emmen. De groepsleden waren volgens het OM kwetsbare jongeren, enkelen woonden onder begeleiding.
Naast deze drie zitten nog een 19-jarige jongen uit Groningen en een tiener van achttien uit Roden vast. De inleidende zaak van de tiener uit Ruinerwold is vandaag achter gesloten deuren. De zaken van de Emmenaren zijn openbaar.