Moddercampagne van start: 'Met name klei is hartstikke glad, je glijdt alle kanten op'

Wie de weg op gaat, kan de borden weer tegenkomen: modder. De boeren zijn op het land druk bezig om de bieten te oogsten en daardoor kan de weg rondom boerenvelden viezig en glad zijn. Om dat goed onder de aandacht te brengen, is maandag de moddercampagne gestart.
'We werken met een aantal stappen om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen', vertelt Reinie Boven van Loonwerkbedrijf Boven uit Finsterwolde.
Veiligheid
'Stap 1 is het schoonmaken van de machines, zodat we minder rommel mee de weg opnemen. De volgende stap is zorgen voor een veilige omgeving. Daarom plaatsen we modderborden zo'n 100 meter van een perceel waar gewerkt wordt, dan weten weggebruikers dat ze op moeten letten.' Die borden halen ze op bij de gemeente.
Als het nodig is maken we de weg iedere keer schoon
Dat de weg schoon is, is de verantwoordelijkheid van het bedrijf, vindt Boven. 'En die taak moet je serieus nemen. We maken de boel schoon met een veger en een schuif en, als het nodig is, met een watertank. Als het nodig is, maken we de weg iedere keer schoon nadat een machine eroverheen heeft gereden.'
Net begonnen
Zodra de zomer voorbij is, is Boven naar eigen zeggen alert op de situatie. 'In september begin je met de bieten en dan rol je zo in alle werkzaamheden. Op het land moet nog veel gebeuren, dus het zal nog wel een tijdje zo blijven.'
Evelien Hofman van Team Verkeersveiligheid en de provincie Groningen is betrokken bij de moddercampagne, en vertelt erover in Noord Vandaag op TV Noord:
Wat te doen bij modder op de weg?
In de slip
De modder op de weg kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Het wegdek wordt er glad door, en vooral over klei glijden voertuigen gemakkelijk weg. 'Wat je dan vooral niet moet doen, is gas blijven geven', legt Bert Buivinga uit. Hij is rijschoolhouder in Grootegast en ziet regelmatig gevaarlijke situaties op de weg.
Wacht niet tot de situatie er is, maar bereid het al voor
'Wat doe je als je schrikt? Remmen, en misschien heel erg aan het stuur trekken. Maar je moet kijken waar je naartoe wil, en dan stuur je daar ook heen.' Buivinga wijst op de verkeersborden die tijdens de oogsttijd langs de weg worden gezet. 'Let daar goed op en laat dan al je gas los. Wacht niet tot de situatie daar is, maar bereid het al voor.'

Vooral de 80 kilometer-wegen vindt hij gevaarlijk, vanwege de snelheid, 'en waar verkeer rijdt wat het misschien niet gewend is om in landelijk gebied te rijden.'
Ook trekkers kunnen slippen
Bovendien geldt het gevaar niet alleen voor auto's, ook trekkers kunnen wegglijden. 'Misschien nog wel sneller dan met een auto. Met name als ze op kleigrond hebben gereden, dat is hartstikke glad. Dan glij je zo alle kanten op. Gewoon langzaamaan doen, en hou het rustig', geeft hij als laatste tip.