Warming up: FC Groningen - Jong PSV

Noam Emeran in duel met drie ADO-spelers
Noam Emeran in duel met drie ADO-spelers © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de thuiswedstrijd tegen Jong PSV.
Na de nederlaag van vrijdag tegen ADO Den Haag (0-1) in eigen huis, gaat FC Groningen vanavond op herkansing. De ploeg van Dick Lukkien ontvangt met Jong PSV een ploeg die zich hoger op de ranglijst begeeft. Na de teams van Ajax en Utrecht wordt dit de derde confrontatie met een jong team in de Keuken Kampioen Divisie.
Vertrouwen is het toverwoord waarnaar gezocht moet worden. Na afloop van de afsluitende training op zondag gaf Lukkien te kennen dat dit nog broos is. Tegen de Hagenezen legde zijn team een prima eerste kwartier op de mat. Dit duurde tot het doelpunt van ADO-spits Henk Veerman. Daarna waren de Groningers ‘twintig minuten in de war’, aldus de hoofdtrainer. Het bleef bij die ene goal. De nederlaag die daartoe leidde, kwam volgens hem hard aan.

De vorm: FC Groningen

De cijfers liegen er op dit moment niet om. Vijf wedstrijden zijn er gespeeld en daarin heeft de FC zeven punten verzameld. Waar het vooral aan ontbreekt, zijn doelpunten. In drie wedstrijden wisten de Groningers het net niet te vinden. Aanvallend presteert FC Groningen daarmee nog niet als kandidaat voor het kampioenschap.
Verdedigend heeft de ploeg het cijfermatig gezien beter voor elkaar. De nederlagen uit tegen Jong FC Utrecht (1-0) en thuis tegen ADO Den Haag (0-1) werden met een klein verschil geleden. Verder wist alleen Jong Ajax een goal te maken. Doelman Verrips heeft dus nog maar drie tegendoelpunten moeten incasseren. Er is maar één ploeg, FC Eindhoven, die het wat dat betreft beter doet. De andere ploeg uit de lichtstad kreeg slechts één doelpunt tegen.
Lukkien: 'Ik denk dat we twintig minuten redelijk in de war zijn geweest'

De vorm: Jong PSV

Hoe staat tegenstander Jong PSV ervoor? Een blik op de ranglijst leert ons dat de Eindhovenaren op dit moment het best presterende jong-team zijn. De ploeg van trainer Wil Boessen bezet de vijfde plaats van de ranglijst. Met drie overwinningen en twee nederlagen heeft Jong PSV in totaal negen punten verzameld.
Eén van die twee nederlagen vond vrijdag plaats. Op de Herdgang in Eindhoven verloor het van De Graafschap (1-3). De jongelingen waren in die wedstrijd eerst nog op voorsprong gekomen. De talenten uit de Lichtstad scoren dit seizoen makkelijk, maar staan de tegendoelpunten ook eenvoudig toe: zeven goals voor en negen tegen.

Waar moeten we op letten?

Jong PSV behoort net als FC Groningen tot de ploegen die het meeste balbezit hebben in de Keuken Kampioen Divisie. Lukkien houdt dan ook rekening met een elftal dat goed kan voetballen. Hoe de Groningers volgens hem voor de dag moeten komen: 'Er bovenop zitten zodat die jonge jongens weinig tijd en ruimte krijgen.' Lukkien is ook van mening dat zijn spelers soms wat meer op zoek naar 'het goud’ moeten gaan.
Vrij vertaald kun je stellen dat er rondom de zestien van de tegenstander wat opportunistischer gespeeld moet worden. Vooral als het volgens de getrainde patronen niet lukt. Vragen die vanaf acht uur vanavond beantwoord worden, zijn dus ‘Wie wint de strijd om het balbezit?’ en ‘Op welke wijze gaat FC Groningen gevaar stichten voor de goal van de PSV-doelman?’

Historie: eerste keer tegen Jong PSV

Nog nooit eerder speelden FC Groningen en Jong PSV tegen elkaar in een officiële wedstrijd. Maar de laatste thuiswedstrijd tegen het eerste elftal van PSV (4-2 winst) staat ongetwijfeld nog in het geheugen gegrift. Het was één van de weinige hoogtepunten in het vorige seizoen. Nadien wonnen de Groningers nog één andere wedstrijd in de eredivisie. Radinio Balker en Joey Pelupessy zijn de enige doelpuntenmakers van toen die er nu ook weer bij zijn.

FC Groningen Live

De wedstrijd is maandagavond live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen - Jong PSV begint om 20.00 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 19.30 uur. Erik Hogeboom presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Martin Drent doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site, tv en in de app.

Blessures/schorsingen

Laros Duarte, Romano Postema en Daniël Beukers zijn geblesseerd.
Vermoedelijke opstelling tegen Jong PSV
Vermoedelijke opstelling tegen Jong PSV © RTV Noord