Verdachten van neersteken 26-jarige hulpverleenster Marit blijven vastzitten

Bloemen bij Yorneo
Bloemen bij Yorneo © RTV Drenthe
De vier jongemannen die direct of indirect betrokken zijn bij de dood van de 26-jarige Groningse hulpverleenster Marit in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen, blijven vastzitten. Dat heeft de rechter maandag tijdens een inleidende zitting beslist.
De verdachten zijn een 19-jarige Groninger, twee mannen van 20 uit Emmen en een 17-jarige jongen uit Ruinerwold. De zaak van de minderjarige werd maandagmorgen achter gesloten deuren behandeld door de kinderrechter.

Drama in zorginstelling

De jongen uit Ruinerwold en een 20-jarige Emmenaar zouden de Groningse Marit op de avond van 14 januari hebben doodgestoken en geschopt. Het duo werd kort na het drama in de zorginstelling opgepakt. Beiden gaven toe dat zij in het pand aan de Stationsstraat in Emmen waren om een kluis te stelen. De diefstal mondde uit in het doden van de Groningse hulpverleenster.
De twee jongemannen geven elkaar de schuld van de dood van de vrouw. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt hen gekwalificeerde doodslag. Dit betekent dat ze het plan hadden een diefstal te plegen, maar dat het vermoorden van de begeleidster hieruit voortvloeide.

Meisje slaat alarm

Eerder die avond wilden de twee een tankstation in Emmen overvallen. Dat was gesloten. Daarop werd besloten de kluis te stelen van jeugdinstelling Yorneo, waar de jongste verbleef. Die diefstal liep uit de hand.
Een meisje, dat ook in de instelling verbleef, probeerde hulp in te schakelen. Zij werd vastgehouden, maar het lukte haar toch om in het naastgelegen restaurant om hulp te roepen. Zo konden de twee verdachten nog diezelfde avond in Yorneo worden aangehouden.

Schot gelost

De verdachten van het fatale steekincident hebben meer op hun kerfstok. Samen met een 18-jarige inwoner van Roden vormden zij een jeugdbende, die volgens het OM werd aangestuurd door een 20-jarige man uit Emmen en een 19-jarige Groninger. In wisselende samenstelling pleegde de groep straatroven en een overval op de McDonald’s in Emmen, waarbij een schot werd gelost.

Zedenzaak

De verdachten worden nog psychisch onderzocht of hebben inmiddels een psychisch onderzoek achter de rug. De 20-jarige Emmenaar die aanwezig was bij het steekincident in Yorneo, was al eerder onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). Hij krijgt een aanvullende observatie, omdat tijdens zijn onderzoek een zedenzaak boven kwam drijven. Die heeft niets met de Yorneo-zaak te maken, zei de officier van justitie, maar de aanvullende observatie is nodig om een compleet beeld van de jongeman te krijgen.
Het zedendelict wordt in januari 2024 behandeld tijdens de inhoudelijke behandeling van de Yorneo-zaak. Acht getuigen, onder wie alle verdachten, worden de komende tijd bij de rechter-commissaris gehoord. Dit gebeurt eind oktober of begin november.

Kluis met ruim tienduizend euro

De 19-jarige Groninger wilde graag naar huis, zei hij maandag tegen de rechter. Zijn vriendin zit in de laatste fase van haar zwangerschap. De rechter vindt zijn zaak te ernstig om hem te laten gaan; zijn persoonlijke belangen wegen niet zwaar genoeg.
De 18-jarige tiener uit Roden stond vorige week voor de kinderrechter in Assen. Hij kwam begin dit jaar vrij, maar werd onlangs weer vastgezet na een nieuwe inbraak en diefstal van een kluis met ruim tienduizend euro.
Alle verdachten blijven vastzitten tot de volgende inleidende zitting op 5 december. Eind januari en begin februari trekt de rechtbank vijf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling van alle zaken.