Lng-terminal ligt één jaar in Eemshaven: 'Het verloopt perfect'

De lng-terminal in de Eemshaven
De lng-terminal in de Eemshaven © Martin Drent/RTV Noord
Door de oorlog in Oekraïne komt er geen gas meer uit Rusland. Om dat op te vangen, is één jaar geleden de lng-terminal in de Eemshaven in gebruik genomen. In die terminal wordt vloeibaar aardgas omgezet in gas dat bedrijven en huishoudens kunnen gebruiken.
Normaal gesproken is de terminal in de Eemshaven afgesloten voor de buitenwereld, maar wij mogen er een kijkje nemen.
Neem een kijkje bij de terminal:
Lng-terminal 1 jaar in de provincie

Lng 'opwarmen' naar aardgas

Bij het woord terminal denk je misschien aan een gebouw, maar dat is het niet. De lng-terminal in de Groningse haven bestaat uit twee schepen die nauw met elkaar samenwerken. Het principe is simpel: het vloeibare gas is bij aankomst heel koud. In de terminal wordt het opgewarmd, zodat het 'normaal' gas wordt en het netwerk van Gasunie in kan.
Het lng komt vanuit Amerika met grote schepen aan in de Eemshaven. Met buizen wordt het overgepompt op de Golar Igloo, een van de twee terminalschepen in de Eemshaven. Dit schip kan lng opslaan en omzetten tot gas. De Golar Igloo krijgt hulp van het tweede terminalschip dat ook lng kan omzetten in gas.
Links een schip met lng uit Amerika, rechts één van de twee terminalschepen in de Eemshaven
Links een schip met lng uit Amerika, rechts één van de twee terminalschepen in de Eemshaven © Steven Radersma/RTV Noord
'Lng is -162 graden', vertelt directeur Daan Velter van de Eems Energy Terminal, zoals de lng-terminal officieel heet. 'In de zomer gebruiken we zeewater om het vloeibare aardgas op te warmen, in de winter restwarmte van de energiecentrale van RWE. Het zijn gesloten systemen, dus het water komt niet in contact met lng.'
Als het eenmaal op temperatuur is, gaat het gas het netwerk in van Gasunie. Het kan direct naar industriële bedrijven of na toevoeging van stikstof naar huishoudens.

Twee schepen per week

De aanvoer van lng loopt voorspoedig. Elke vier dagen komt er een schip vanuit Amerika naar de Eemshaven. In Amerika wordt het gas gewonnen en gekoeld naar -162 graden, waardoor het vloeibaar wordt. In de Eemshaven wordt het vervolgens weer omgezet.
'Het klinkt misschien inefficiënt, maar dat is het niet. In vloeibare vorm wordt gas namelijk zeshonderd keer verkleind. Daardoor kun je grote hoeveelheden op zo'n schip meenemen', zegt Velter. De directeur is tevreden over de gang van zaken. 'De afgelopen maanden verloopt de aanvoer en omzetting perfect.'

Internationale bemanning

Op beide terminalschepen in de Eemshaven werken circa 35 personen. Ze eten en slapen op het schip, dus ze komen 's avonds niet thuis. Het personeel komt uit verschillende landen. De kapitein van een van de terminalschepen, de Eemshaven LNG, is een Nederlander: Arnaud Sonnema. Normaal gesproken vaart hij naar grote havens in Amerika of Azië, maar de komende jaren werkt hij in Groningen.
De kapitein is onder de indruk van wat er in de Eemshaven is neergezet: 'Ik zal eerlijk toegeven, ik was hier voorheen nog nooit geweest. Dat is zonde, want je ziet zoveel verschillende bronnen van energie. Windmolens, energiecentrales en nu deze terminal. Dat is iets wat je eigenlijk nergens anders vindt in de breedste zin van het woord.'
Het uitzicht vanaf het dek van één van de terminalschepen, rechts een schip met lng uit Amerika
Het uitzicht vanaf het dek van één van de terminalschepen, rechts een schip met lng uit Amerika © Gasunie
De lng-terminal is goed voor jaarlijks 8 miljard kubieke meter aardgas, bijna een kwart van het Nederlandse verbruik. Gasunie wil de capaciteit opschroeven naar negen en uiteindelijk tien miljard kuub. 'We hebben in de vorige zomer gezien wat stress kan betekenen voor gasprijzen. Als we hier voldoende gas aanbieden, zal je zien dat die stress niet meer voor zal komen.' Het moet ervoor zorgen dat de gasprijs de komende jaren niet meer extreem zal stijgen.
De terminalschepen blijven nog zeker vier jaar in de Eemshaven liggen.