Weblog: Een aardig begin van het nieuwe jaar

Eens even kijken... Het nieuwe jaar is amper twee weken oud en wat hebben we al voorbij zien trekken?
Dreigende dijkdoorbraken natuurlijk, waardoor onze omroep een paar dagen wel iets weg had van een hogedrukpan op stoom. Verder veerboot De Monnik vast op het Wad, goede cijfers voor Groningen Seaports, een gegijzelde ondernemer, het begin van de sloop van de oostwand van de Grote Markt in Stad, gesteggel over Meerstad, aangifte tegen de waterschappen, filmende jongeren die hun nepwapens moeten inleveren, een reorganisatie bij Nacap, geen groeicijfers voor Groningen Airport Eelde, ontzettend veel te veel gedoe over de chipkaart, de hachelijke financiële situatie van Bellingwedde, een kind dat met een luchtdrukpistool lijkt te zijn beschoten, weer een nieuwe directeur voor Lenie’s zeehondencrèche, ruzie tussen makelaars in Delfzijl en hun gemeentebestuur, de sluiting wederom van zwembad Scharlakenhof, Eurosonic/Noorderslag, Rob Schuur in de Onderwijsraad, alarmerende berichten van de OR van Qbuzz, verzet tegen de plannen van het Rijk met windmolens in onze provincie, niet te vergeten de benoeming van Martin Drent als trainer van Rolder Boys, overvallen op amusementshallen, FC Groningen op het zonnige trainingskamp en het vertrek van de financiële man van de FC en natuurlijk de nieuwe vriendin van onze oud-directeur Henk Bleker.
Behalve met dat laatste zijn de verslaggevers en redacteuren van RTV Noord met al die onderwerpen en nog veel meer keihard in de weer geweest. En dat zullen ze ook doen met de onderwerpen die zich nog aandienen in de komende vijftig weken van dit jaar. Niet omdat hun baas ze dat vertelt maar omdat ze dat zelf willen. Omdat hun werk er toe doet. Dat merken ze aan de kijk- en luistercijfers, de reacties die we binnenkrijgen of aan op- en aanmerkingen op straat. We willen met RTV Noord vooral een relevante omroep voor Groningen zijn. Dat betekent heel hard werken aan mooie producten. En eerlijk is eerlijk, als je door een watersnood kunt laten zien wat je in huis hebt, dan helpt dat wel.
Dit jaar wordt in meerdere opzichten spannend voor onze omroep. We zijn begonnen met het moderniseren van onze radioprogrammering (voor zover nodig uiteraard), het aanpassen van de website en het bijstellen van de televisieprogrammering. Om nog relevanter te worden en nog beter in te kunnen springen op actuele gebeurtenissen.
En in Den Haag wordt dit jaar een knoop doorgehakt over de toekomst van de publieke omroepen in ons land. De discussie gaat grotendeels over de landelijke omroepen maar de besluiten gaan ook gevolgen hebben voor de regionale omroepen. In dat hele machtsspel zijn wij maar een kleintje. Maar wel een heel goed kleintje. En aan het eind van het jaar zijn we nog een beetje beter. Voor u! En voor onszelf natuurlijk, al was het maar omdat we ons werk zo verschrikkelijk leuk vinden.
Mischa van den Berg,
Hoofdredacteur RTV Noord.