'Zandplaat niet de oorzaak van vastlopen veerboot'

LAUWERSOOG - Volgens Rijkswaterstaat kan een zandbank niet de oorzaak zijn geweest van het vastlopen van veerboot De Monnik donderdagmiddag.
Rijkswaterstaat, die verantwoordelijk is voor het beheer van de vaargeulen in de Waddenzee, zegt dat de vaargeul op orde is en dat er geen sprake is van een nieuwe zandplaat in de geul. De veerboot kwam donderdag op weg naar Schiermonnikoog urenlang vast te zitten. Als oorzaak werd toen genoemd dat de vaargeul verstopt was geraakt door een nieuwe zandplaat.
Vrijdag heeft Rijkswaterstaat direct nieuwe diepte- en breedtemetingen uitgevoerd en daaruit is gebleken dat de geul nog steeds aan de benodigde afmetingen voldoet. Daarnaast is er geen nieuwe zandplaat in de geul aangetroffen.
In een reactie zegt een woordvoerder van Wagenborg passagiersdiensten dat de veerboot aan bakboordzijde een richel van een zandplaat heeft geraakt, juist op een plek waar de geul erg smal is. Daardoor raakte het schip gedeeltelijk vast te zitten en werd het door de harde westenwind nog verder de plaat op gedrukt. Volgens Wagenborg is dit stuk vaargeul al veel langer een uitdaging voor de kapiteins van de veerboten.