Het leven van 'Timmertje ' komt naar het theater

Van l n r. Actrice Els Vegter Liesbeth Groenwold, Marianne Timmer en actrice Annelie Brandon
Van l n r. Actrice Els Vegter Liesbeth Groenwold, Marianne Timmer en actrice Annelie Brandon
25 jaar nadat Marianne Timmer olympisch schaatsgoud haalde in Nagano komt haar levensverhaal op de planken. Twee grote fabriekshallen in Hoogezand worden in december omgetoverd tot schaatsbaan en theater. 'Timmertje' was vandaag zelf aanwezig bij de presentatie van het theaterspektakel.
Een gewoon theater blijkt te klein voor het boeiende levensverhaal van de ster uit Sappemeer, de olympisch schaatskampioen 'Timmertje'.

Hometown

Twee Agrifirmloodsen aan de Van Neckstraat in Hoogezand worden er voor verbouwd. Ontvangstruimte, schaatsbaan, catering en een theater krijgen hier een plek. Timmer was speciaal voor de presentatie naar haar geboorteplaats gekomen: 'Ja ja, een toneelstuk over mij in mijn eigen hometown, ik vind het een eer', zegt Timmer.

Personages

Het leven van Marianne Timmer wordt vertolkt door maar liefst drie actrices: Annelie Brandon speelt het kleine meisje, Els Vegter speelt de kampioen en sporter, en Liesbeth Groenwold speelt de volwassen versie van Timmer. 'Op deze manier kun je de personages met elkaar in gesprek laten gaan en dan doet de verbeelding verder het werk', zegt regisseur Ben Smit, die er een mooi Gronings theaterverhaal in ziet: 'Dat nuchtere, dat doorzettingsvermogen, nait soezen, daarmee kun je dus de wereld over', aldus Smit.

Inspireren

Timmer zelf hoopt dat de drie actrices vooral haar doorzettingsvermogen op de planken weten te brengen en dat het toneelstuk anderen weet te inspireren: 'Ik hoop dat iedereen die dit ziet het gevoel er aan overhoudt dat als je uit een klein dorpje komt zoals Sappemeer, en je hebt een talent, dat je het dus wel ver kunt schoppen.'
Acteur Bas de Bruijn speelt Peter Mueller, de voormalige coach en echtgenoot van Timmer. Verder doen er nog meer dan twintig amateurspelers mee aan het stuk alsook de plaatselijke dweilorkesten. De tekst is van Nico van der Wijk. 'Timmertje' wordt van 13 december tot en met 16 december 2023 opgevoerd in de Agrifirmloodsen in Hoogezand.
Het leven van Timmertje op de planken