Instellingen

Johnny B. blijft hardnekkig zwijgen

© FPS

GRONINGEN - Johnny B, de man die vast zit op verdenking van betrokkenheid bij acht branden en vijf inbraken in onze provincie beroept zich op z'n zwijgrecht.

De man, die bekend werd als de pyromaan van 't Zandt zit momenteel vast in de gevangenis in Ter Apel. Johnny B wordt onder meer verdacht van een grote brand in Ten Boer, begin vorig jaar.

Verder verdenkt Justitie hem in ieder geval van vijf inbraken, waaronder twee inbraken in Steendam en Eenum, begin vorig jaar. De rechter-commissaris besloot eind december om het voorarrest van Johnny B. met negentig dagen te verlengen. Sinds zijn arrestatie is hij één keer door de politie gehoord. Veel heeft dat niet opgeleverd, omdat B. zich op z'n zwijgrecht beroept.

Johnny B werd sinds januari vorig jaar met tussenpozen nauwlettend in de gaten gehouden. Zo werd zijn auto voorzien van een pijlbaken en afluisterapparatuur. Wat de inzet van deze bijzondere opsporingsmethoden heeft opgeleverd is niet duidelijk. Wel zijn er bij een inval in de woning van de 29-jarige mede-verdachte Johannes V. in 't Zandt sieraden aangetroffen die mogelijk zijn buitgemaakt bij één van de inbraken.

Johnny B werd in 2008 veroordeeld tot twee jaar cel waarvan negen maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.