Bijzondere schoolfoto via kringloop weer terug in Groningen

Harry Stolwijk en Simon Dolstra met de schoolfoto
Harry Stolwijk en Simon Dolstra met de schoolfoto © RTV Noord
Na een jarenlange zwerftocht hebben de Groninger Archieven vandaag een bijzondere foto in handen gekregen. Twee mannen uit Mijdrecht zochten uit waar de foto vandaan kwam.
De panoramaplaat begon de reis in een kringloopwinkel in Mijdrecht. Harry Stolwijk en Simon Dolstra waren twee jaar geleden meteen onder de indruk van het stuk Groninger geschiedenis dat op de foto staat. Maar, ze wisten nog niet dat het om Groningen ging en waar de foto genomen was. Via tv-programma Tussen Kunst en Kitsch, het Rijksmuseum, het Fotomuseum in Den Haag en een oproep op internet, kwamen Stolwijk en Dolstra erachter dat de foto uit Groningen komt.

Fascinatie

'Toen ik hem zag wist ik meteen dat het iets bijzonders was', zegt Stolwijk. Hij is gepensioneerd en heeft een fascinatie voor oude spullen. 'Ik wist alleen niet waar deze genomen was en dat bleek een probleem. Dat is de reden dat het zo lang geduurd heeft om de herkomst te achterhalen,' zegt Stolwijk.

Circulinefoto

Uiteindelijk is via een oproep op een speciale website de gouden tip binnenkomen: het blijkt een schoolfoto te zijn uit omstreeks 1942 van de Christelijke HBS in de stad Groningen, het huidige Wessel Gansfortcollege. Het gaat om een zogeheten circulinefoto, een techniek om haarscherpe vaak grote panoramafoto's te krijgen, ideaal voor grote groepen.
Deel van de panoramafoto uit vermoedelijk 1942, van de christelijke HBS in Groningen, het huidige Wessel Gansfort  College
Deel van de panoramafoto uit vermoedelijk 1942, van de christelijke HBS in Groningen, het huidige Wessel Gansfort College © Remco in 't Hof/RTV Noord

Tijdsbeeld

Volgens adjunct-directeur Harry Romein van de Groninger Archieven is het een mooi en best zeldzaam beeld van de Groninger geschiedenis. 'Het is een haarscherp bevroren tijdsbeeld. Je kunt zien wat ze dragen.'

Historische waarde

'Van conciërge tot hoofd van de school, allemaal staan ze op de plaat', zegt Romein. Qua waarde moeten we er ons niet te veel van voorstellen, meent hij. 'De historische waarde is groot, mogelijk dat oud-leerlingen of nazaten nog iemand herkennen.'
Bijzondere foto komt na lange zwerftocht thuis bij Groninger Archieven
De Archieven is van plan om de foto te digitaliseren en om hem daarna op de website Beeldbankgroningen.nl te plaatsen zodat iedereen die wil er kennis van kan nemen. Overigens is naar voren gekomen dat het huidige Wessel Gansfortcollege ook een exemplaar van deze bijna 100 jaar oude schoolfoto in bezit heeft.

Bevredigend

Voor Harry en Simon komt er nu een bevredigend einde aan een lange zoektocht. Ze zijn blij dat de foto een goed thuis gevonden heeft: 'En het is voor de stad Groningen natuurlijk ook heel erg leuk om zo een foto weer terug te krijgen, toch?' zegt Stolwijk.