Fremantle Highway vanmiddag naar Rotterdamse haven

De auto's zijn van boord gehaald
De auto's zijn van boord gehaald © Pronews
De Fremantle Highway wordt vanmiddag naar de haven van Rotterdam versleept. Het autoschip ligt sinds begin augustus in de Eemshaven, nadat het op zee zwaar beschadigd raakte door brand.
In Rotterdam wordt het schip verder ontmanteld.
De bedoeling is dat om 15.00 uur het schip wordt weggesleept. Volgens de planning is het dan rond 16.00 uur de havenmonding uit. Dat bevestigt een woordvoerder van Groningen Seaports.

Ontstaan van de brand

In de nacht van 25 op 26 juli ontstond brand op het schip, dat vanuit de Bremerhaven vertrokken was. Het was op weg naar Egypte. Het schip voer op dat moment boven Ameland.
Aan boord waren bijna vierduizend auto's, waarvan een aantal elektrisch. Het vermoeden is dat de brand ontstond door een defect aan een van de accu's in die auto's. Aan boord waren 23 bemanningsleden, bij de reddingsactie kwam een van hen om het leven. Zes anderen raakten zwaargewond. De overige bemanningsleden liepen lichtere verwondingen op.

Naar de Eemshaven

Rijkswaterstaat wilde dat het schip zo snel mogelijk naar een haven werd gebracht om een milieuramp op zee te voorkomen. De haven van Rotterdam was te ver weg, daarom werd het uitgebrande schip op 3 augustus naar de Eemshaven versleept. Eenmaal aan de kade in de Julianahaven werd het schip gestabiliseerd. Daar ligt het sindsdien.
Daar konden de scheepsbrandstof en het vervuilde bluswater uit het schip worden gepompt. Vervolgens werden de auto's die nog min of meer intact waren van de onderste vier dekken gehaald. Daarvoor werden ze eerst door een mobiele wasstraat gehaald, die speciaal hiervoor aan boord was geplaatst.
Het schip moest uiterlijk half oktober de Eemshaven verlaten, omdat de kade dan weer nodig is voor andere doeleinden.