Geen vrije bedden voor alleenstaande asielkinderen in Ter Apel, UNICEF vreest grote problemen (update)

Het aanmeldcentrum in Ter Apel
Het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
Kinderfonds UNICEF is bang dat tientallen kinderen op een stoel of op de grond moeten slapen in het opvangcentrum in Ter Apel. De hulporganisatie krijgt al dagen 'zorgwekkende signalen te horen dat er vannacht niet genoeg bedden zijn'.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bevestigt dat alle plekken voor minderjarigen in Ter Apel bezet zijn, en dat er naar een oplossing gezocht wordt. Het gaat om alleenreizende kinderen waar geen plek meer voor is. 'Deze kinderen hebben - vanavond én daarna - een veilige plek nodig met goede begeleiding', aldus UNICEF.
De woordvoerder van het COA is het daarmee eens, en benadrukt dat er geen kinderen buiten slapen, op de grond liggen of de nacht op stoelen door moeten brengen.

Meer opvangplekken nodig

Volgens de hulporganisatie is het al lange tijd duidelijk dat er meer opvangplekken voor alleenreizende kinderen bij moeten komen. 'Het aantal alleenreizende kinderen dat naar Nederland komt, ligt niet hoger dan verwacht. Het kabinet en gemeenten hadden zo snel mogelijk tot een oplossing moeten komen voor dit acute probleem. Dat moeten ze alsnog doen.' Het COA beaamt dit: 'er wordt al heel lang heel hard gewerkt om opvangplekken elders te regelen voor minderjarigen, maar dat lukt tot nu toe onvoldoende.'
Voogdijinstelling Nidos en het COA waarschuwden eind juni al voor te weinig opvangplekken voor alleenreizende kinderen. 'Het mooiste zou zijn als er buiten Ter Apel voldoende opvangplekken voor AMV'ers (Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen, red.) zouden zijn, maar dat krijgen we hoogstwaarschijnlijk nu niet meer geregeld voor vannacht', laat een woordvoerder van het COA weten. Als er geen slaapkamers meer vrij zijn, probeert het COA een ruimte op het azc-terrein die ergens anders voor bedoeld is in te richten als slaapzaal.
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) laat weten dat er geen verzoek is neergelegd om hun wachtruimte in te richten als slaapzaal. Als het COA geen plek meer heeft voor vluchtelingen, wijkt men uit naar de wachtruimte van de IND als slaapplek.

'Kinderen missen structuur'

UNICEF-directeur Suzanne Laszlo was dinsdag in Ter Apel om te zien hoe de situatie is. 'Alle medewerkers doen hun uiterste best, maar de druk is gigantisch doordat er geen nieuwe locaties worden geopend. Kinderen missen structuur, dwalen op het terrein en missen voldoende persoonlijke aandacht', zegt zij daarover.
Update: dit bericht is aangevuld met een reactie van het COA en de IND