RWE bouwt 110 kasten met batterijen in de Eemshaven

De RWE-centrale in de Eemshaven
De RWE-centrale in de Eemshaven © ANP
Energiebedrijf RWE gaat in de Eemshaven een batterijopslag bouwen. De opslag kan 41 megawattuur aan elektriciteit opslaan en is bedoeld om vraag en aanbod van elektriciteit te balanceren.
In totaal worden 110 kasten met lithium-ion-batterijen geïnstalleerd bij de RWE-centrale in de Eemshaven. Het systeem beslaat een oppervlakte van zo'n drieduizend vierkante meter. RWE steekt ongeveer 24 miljoen euro in de uitbreiding.

In 2025 klaar

De bouw van het opslagsysteem start eind dit jaar. Begin 2025 moet de megabatterij klaar zijn voor gebruik.
Het opslagsysteem vangt een overschot aan stroom op het elektriciteitsnet op, bijvoorbeeld als er veel zonne- of windstroom wordt opgewekt, en levert dat terug als dat nodig is.
Volgens RWE kan de batterij, die een vermogen heeft van 35 megawatt, ongeveer een uur werken. De batterijopslag is onderdeel van het toekomstige windpark op zee OranjeWind en wordt virtueel gekoppeld aan de elektriciteitscentrales van RWE in Nederland.
Kasten met batterijen, hier binnenin een pand in Amsterdam
Kasten met batterijen, hier binnenin een pand in Amsterdam © ANP

Meer opslagprojecten

Behalve RWE werken ook andere ontwikkelaars van zonne- en windparken en energiebedrijven aan superbatterij-projecten. De verwachting is dat in Groningen binnen enkele jaren tientallen velden vol batterijopslagen staan.