Raad van State: geitenhouderij in Rottum mag blijven, ondanks zorgen omwonenden

Melkgeitenhouderij Kannes BV in Rottum kan blijven bestaan. Dat heeft de Raad van State donderdag bepaald. Volgens de hoogste bestuursrechter is niet wetenschappelijk aangetoond dat omwonenden ziek kunnen worden van geiten. Ook handelt de geitenhouder niet in strijd met het bestemmingsplan.
Protesterende omwonenden van het bedrijf aan de Jacob Tilbuscherweg kregen eerder nog gelijk van de bestuursrechter in Groningen. Die zette in april 2022 een streep door de vergunning die gemeente Het Hogeland in 2019 had verleend aan Kannes BV.
Meer kans op longontsteking
De rechtbank Noord-Nederland oordeelde vorig jaar nog dat geiten luchtweginfecties kunnen veroorzaken bij omwonenden. De bestuursrechter wees daarbij op rapporten van het RIVM en een algemeen advies van de GGD om uit te kijken met geitenhouderijen waar mensen in de buurt wonen.
De rechtbank vond het geitenbedrijf ook in strijd met het bestemmingsplan, omdat het niet grondgebonden zou zijn. De vierhonderd dieren staan namelijk de meeste tijd op stal. Voordat de geiten in 2019 naar het bedrijf kwamen, stond er melkrundvee.
Kannes BV ging bij de Raad van State in beroep. De hoogste bestuursrechter geeft de geitenhouderij nu gelijk. Volgens de raad laten rapporten zien dat er een verhoogde kans is op longontsteking in de buurt van geitenbedrijven. Wel is nog steeds onduidelijk wat de oorzaak daarvan is.
Terecht vergunning verleend
Om die reden heeft Het Hogeland terecht de vergunning verleend en is het hoger beroep van Kannes gegrond.
De Raad van State vindt ook dat het een grondgebonden bedrijf is en dat de vierhonderd geiten op het bedrijf niet in strijd zijn met het bestemmingsplan. Er zijn volgens de hoogste bestuursrechter genoeg hectares voor de productie van ruwvoer en weidegang.
Geitenstop vanwege volksgezondheid
Op 29 mei 2020 kondigde Het Hogeland een geitenstop af vanwege de risico’s voor de volksgezondheid. De vergunning die Kannes kreeg was van juli 2019. Deze vergunning is nu definitief geldig.