Stadskanaal wil Stieneke van der Graaf hoger op de ChristenUnie-lijst

Stieneke van der Graaf
Stieneke van der Graaf © ChristenUnie
Het Groningse Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf moet hoger op de kandidatenlijst van de ChristenUnie. Dat vindt de ChristenUnie-afdeling van Stadskanaal. Die heeft samen met de provinciale afdeling van Drenthe de regie in handen om haar hoger op de lijst te krijgen.
Van der Graaf staat nu op plek negen. Dat kwam onverwacht voor de politica: 'Ik ben heel eerlijk gezegd verrast', zei ze tegen het Nederlands Dagblad. In de peilingen van I&O Research en Ipsos/EenVandaag haalt ChristenUnie 4 tot 6 zetels. Dat betekent dat het Tweede Kamer-lidmaatschap voor Van der Graaf afgelopen zou zijn na november.

Lobby voor de Nedersaksenlijn

De ChristenUnie-afdeling van Stadskanaal heeft een amendement opgesteld waarmee de beoogde top tien van de kandidatenlijst wordt aangepast. Als die aanpassing wordt ondersteund door een meerderheid op het partijcongres eind deze maand, dan komt de Groningse op plek vijf terecht.
De actie is vanuit Stadskanaal opgezet omdat ze daar veel belang hechten aan de komst van de Nedersaksenlijn; een treinverbinding van Groningen naar Emmen. Eén van de haltes is onder meer Stadskanaal. Van der Graaf zet zich in voor de komst van dat traject en daarom vindt de afdeling het van belang dat ze Kamerlid blijft.

Top 5 komt nu uit Randstad

Daarnaast valt in het amendement te lezen dat de fractie met de huidige kandidatenlijst teveel ervaring kan verliezen. De huidige Kamerfractie is in hun ogen nog voldoende 'jong, nieuw en fris'. Daarnaast stuit het de ze tegen de borst dat de kandidaten uit de top vijf uit de randstad komen. Door Van der Graaf in de top vijf te plaatsen zou er een betere verdeling komen.
Het amendement is tot nu toe door ruim 500 eden ondertekend. Volgens Jelmer van der Veen, raadslid in Stadskanaal wordt het ondertekend door leden in het hele land. 'Van Flevoland tot Limburg en Utrecht. Zelfs in Hong Kong heeft een lid dit ondertekend.'