Rutte: situatie in aanmeldcentrum Ter Apel is kritiek

Mark Rutte bereidt zich voor op de Algemene Beschouwingen
Mark Rutte bereidt zich voor op de Algemene Beschouwingen © ANP
De situatie in het aanmeldcentrum in Ter Apel is 'kritiek', dat zegt demissionair premier Mark Rutte. Het aantal personen dat dagelijks aanklopt bij het aanmeldcentrum is 'boven verwachting' en de druk neemt steeds verder toe.
'Ook afgelopen nacht was het weer spannend', verklaarde Rutte donderdagmiddag tijdens het debat over de miljoenennota.
Tientallen kinderen dreigden op een stoel of op de grond de nacht door te moeten brengen, maar uiteindelijk lukte het om iedereen op een bed te laten slapen. Volgens UNICEF komen er dagelijks zo'n dertig tot vijftig alleenreizende asielkinderen aan in Nederland.

Premier wil snel extra locaties

Rutte vindt het 'belangrijk dat er snel extra locaties komen om asielzoekers te registeren'. Het kabinet werkt er al langer aan, maar een tweede aanmeldcentrum is er nog niet. Er wordt ook opnieuw gesproken met gemeenten waar bedden in de opvang leegstaan, maar die geen jonge asielzoekers willen opnemen.
In Ter Apel mogen volgens afspraken maximaal tweeduizend mensen verblijven. Die afspraak blijft staan, benadrukte de premier. In het verleden stroomde het aanmeldcentrum zo vol dat mensen in de buitenlucht of op stoelen moesten overnachten. Het kabinet wil dat scenario voorkomen.
Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is er voor donderdagavond en -nacht genoeg plek voor alle asielzoekers.