Fotoserie Erwin Olaf komende dagen te zien in Kunstpunt Groningen

Een aantal foto's uit de expositie
Een aantal foto's uit de expositie © Rens Turk/RTV Noord
Kunstpunt Groningen heeft voor de komende dagen een expositie opgezet van de overleden fotograaf Erwin Olaf. De expositie wordt last-minute georganiseerd: 'Wij vonden dit het uitgelezen moment om het werk van Olaf aan het publiek te tonen', vertelt de directeur van Kunstpunt Groningen Paula Lambeck.
In de hal van Kunstpunt Groningen staan tien foto's op een rij op de grond. Klaar om opgehangen te worden. Vanaf vrijdag is daar de fotoserie 'De tafel van 10' te zien: tien zwart-wit foto's van fotograaf Erwin Olaf uit 1992, waarbij Groningse modellen op een eigen wijze met een opvallend lange puntneus staan geposeerd. Een fotografieopdracht van de gemeente Groningen, om aspecten van de stad Groningen in de jaren negentig te laten zien.
En nu is de fotoserie weer uit het depot gehaald. Als ode aan Erwin Olaf, vertelt Lambeck: 'Zijn expliciete stijl en het compleet in scene zetten van zijn werk maakt hem zo bijzonder.'
Hij zei: ik wil jou. We hadden gelijk een klik
Geke Hankel - Model in fotoserie Erwin Olaf

Advertentie in de krant

Een van de modellen die poseert in de fotoserie van Olaf is Geke Hankel. Ze kijkt met een warm gevoel terug op het werken met Olaf.
'Hij had een advertentie in de krant gezet voor modellen, maar geen fotomodellen. Ik reageerde, ondanks dat ik al te laat was. Toen belde hij mij. En hij zei: ik wil jou. Ik had niet eens een gesprek, we hadden gelijk een klik. Uiteindelijk duurde het acht uur voordat de foto klaar was. Nu, twintig jaar later, stuurden we nog steeds kerstkaartjes naar elkaar.'
Verslaggever Rens Turk nam een kijkje bij de expositie bij Kunstpunt Groningen. Dat deed hij samen met Geke Hankel, die voor Erwin Olaf poseerde.
Geke Hankel stond model voor Erwin Olaf: 'Een vreselijk aardig mens'

Spontaan naar kantoor

Volgens Lambeck helpen veel medewerkers van het Kunstpunt mee om zo snel mogelijk de expositie neer te zetten. 'Medewerkers kwamen donderdag spontaan naar kantoor om mee te helpen, dat is heel bijzonder. Normaal doe je dit niet zo snel, nu zetten we dit in een dag op. '
De expositie is tot en met aanstaande zondag van 12.00 tot 17.00 te zien bij Kunstpunt Groningen aan de Trompsingel 27a in Groningen. Naast de serie zullen er ook foto's van het maakproces te zien zijn, waarop een jonge Olaf aan het werk te zien is in het Grand Theatre.