Instellingen

Huismus aan de leiding in tuinvogeltelling

© Myukii / Wikipedia
© Jeroen Berkenbosch
© Jeroen Berkenbosch
© Jeroen Berkenbosch
© Jeroen Berkenbosch

GRONINGEN - Vanuit de luie stoel, of geconcentreerd met een verrekijker voor het raam; liefhebbers van tuinvogels offerden massaal een halfuurtje van hun vrije weekend op om de gevederde vrienden te tellen tijdens de Nationale Tuinvogeltelling.

In Groningen gaat de huismus aan de leiding, die is aan het eind van de zondagmiddag zo'n 5300 keer geteld. Op de tweede plek vinden we de koolmees; die werd een slordige 3100 keer gezien. Met ruim 1000 tellingen minder staat de merel op een goede derde plek. De definitieve uitslag van de telling wordt maandag bekend gemaakt.

Het is dit jaar de negende keer dat de Nationale Vogelbescherming en vereniging SOVON Vogelonderzoek Nederland de tuinvogeltelling organiseren.

Verslaggever Jeroen Berkenbosch begaf zich door weer en wind om samen met de Groningse mevrouw Bakker vogels te tellen op een uiterst onstuimige januarizondag. In de vogelvriendelijke tuin van mevrouw Bakker werd onder meer de vlaamse gaai gespot. Maar ook andere tuinvogels kwamen af op het voer wat royaal verspreid was in de tuin.