Smikkelen van het wad: 'Als kok word je hier lui van'

Boer Ale Havenga en kok Wilbert van de Kamp
Boer Ale Havenga en kok Wilbert van de Kamp © RTV Noord
Wat is de smaak van de Wadden? Honderden mensen komen daar de komende weekenden achter tijdens een reeks bijzondere zesgangendiners in een boerenschuur in Hornhuizen.
Zes koks hebben samen met zes lokale boeren en vissers recepten bedacht voor het Wad-op-je-bord-diner. 'In dit gebied heb je een hoge dichtheid van boeren die verschillende dingen doen', legt kok en mede-initiatiefnemer Wilbert van de Kamp uit. 'Dus je kunt bij een diner met bijna 100 procent lokale producten koken. Het is bijzonder dat je dat kunt neerzetten.'
Een van de boeren die meedoet, is akkerbouwer Ale Havenga uit Kloosterburen. 'Wij zijn verantwoordelijk voor de gerechten waar spelt in terechtkomt. Dat er allemaal producten worden geserveerd uit de regio maakt het zo mooi.'
De smaak van de Wadden
'Het is belangrijk om te zien bij welke boerderijen je dingen zelf kunt kopen', vindt Van de Kamp. Alle bedrijven die meewerken, hebben een winkeltje aan huis. 'Het is belangrijk om die te steunen.'

Luie kok

Wat die smaak van de wadden nou precies is, is een veelgestelde vraag volgens de kok. 'Ik kan niet per sé zeggen dat het meer zilt smaakt', zegt Van de Kamp. 'Maar wel dat het hoge kwaliteit van producten is. Net achter de dijk heb je een microklimaat.'
Volgens hem levert dat heel goede producten op. 'Ik denk dat ik er een luiere kok van ben geworden. Je kunt als kok iets toevoegen waardoor iets lekkerder wordt. Maar als het basisproduct goed is, dan is het makkelijk om lekker te koken.