Lopend Vuur: Geschiedenis hoort onderdeel te zijn van de eindtoets op de basisschool

Een kind is bezig met de eindtoets in groep 8
Een kind is bezig met de eindtoets in groep 8 © ANP
Leerlingen in het laatste jaar van het basisonderwijs krijgen dit schooljaar te maken met de Centrale Eindtoets, de vervanger van de Cito-toets. Deze doorstroomtoets speelt een rol bij de keuze van het vervolgonderwijs.
Uit een rondvraag van onderzoeksprogramma Pointer van KRO-NCRV blijkt dat vakken als geschiedenis, aardrijkskunde en biologie geen onderdeel uitmaken van die eindtoets. Kinderen krijgen alleen vragen over de wettelijk verplichte onderdelen: rekenen, taalverzorging en lezen.
Leerlingen in groep 8 maken sinds 2015 een wettelijk verplichte eindtoets. Daar mogen naast taal- en rekenvaardigheden ook vragen over andere vakken in zitten, zoals biologie, geschiedenis en aardrijkskunde.
Dat laatste gebeurt dus nu niet meer. Een schooldirecteur zegt daarover tegen Pointer: 'Schooldirecteuren boeken graag resultaten op toetsen, want ze weten: ouders kijken daarnaar bij het kiezen van een school en de Onderwijsinspectie beoordeelt scholen erop.'
Hoe denk jij over dit onderwerp? Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Gokken

'Holland Casino hoort in Groningen, niet in Drenthe' was donderdag ons Lopend Vuur. Van de 2742 stemmers was 65 procent het daarmee oneens, 35 procent eens.