Wat Aans! mag namens Groningen naar het Regio Songfestival (update)

Wat Aans! gaat naar het Regio Songfestival namens Groningen
Wat Aans! gaat naar het Regio Songfestival namens Groningen © Ronald Niemeijer/RTV Noord
Wat Aans! staat op 4 november in de nationale finale van het Regio Songfestival in Utrecht. De rappersformatie kreeg met het nummer 'Wakker in Grunn' de meeste stemmen van het Groninger publiek.
Groningers konden de afgelopen twee weken via de digitale stembus op deze site kiezen voor hun favoriete liedje. Bijna 10.000 mensen brachten hun stem uit. Rapgroep Wat Aans!, bestaande uit Rik Baptist, Teun Heuvel en producer Jeroen Russchen, kwam als winnaar uit de bus.
Ronald Niemeijer op bezoek bij de winnaars
Teun Heuvel doet enthousiast de deur open voor verslaggever Ronald Niemeijer. ‘Kom erin!’
‘Hartstikke blij’, is de eerste reactie van Rik Baptist. De jongens willen bij een optreden altijd een droge worst hebben, ‘dus dat moeten ze nu ook even in Utrecht regelen’. Jeroen Russchen: ‘Ik ben echt zo blij en opgelucht, echt waar. Niet normaal.’

'Het is ze gegund'

Jan Henk de Groot heeft er naar eigen zeggen helemaal vrede mee. ‘Ik had het eigenlijk al wel een beetje verwacht, dus vond het niet heel spannend wat dat betreft. En ik denk dat zij met hun enthousiasme en hun liedje Groningen flink op de kaart gaan zetten.’
Ook Irene Wilkens is blij voor de drie mannen van Wat Aans! ‘Het is ze gegund. Ik zei net nog tegen Suze: ‘Eigenlijk zit ik nog steeds met een glimlach.’ We hebben heel erg genoten van het proces, en ik ben eigenlijk gewoon heel erg trots. Ik hoop dat Wat Aans! het goed gaat doen. Ze moeten gewoon lekker zichzelf blijven en doen waar ze goed in zijn.’

Trots met een knipoog

De mannen van Wat Aans! rappen en zingen in 'Wakker in Grunn' over Groningen, mét een knipoog. In het liedje is aandacht voor de mooie dingen en de trots, maar ook voor vervelende onderwerpen als overlast in Ter Apel en de ellende in het aardbevingsgebied. 'Wat je gewend bent van ons: lekker hip', aldus de mannen van Wat Aans!. Het is een positief en energiek liedje waar de Groninger trots van afspat.
Wat Aans! - Wakker in Grunn
De twee andere kandidaten - Jan Henk de Groot met 'Stiltecoupé' en Irene Wilkens en dochter Suze met 'Ongeoorloofde gedachten' - haalden ook veel stemmen, maar net niet genoeg voor een finaleplek in Utrecht.
Beluister hieronder het nummer van Jan Henk de Groot:
Jan Henk de Groot - Stiltecoupé
Beluister hieronder het nummer van Irene en Suze Wilkens:
Irene en Suze - Ongeoorloofde gedachten
Wat Aans! is een Groningstalige rapformatie die bestaat uit Rik Baptist, Teun Heuvel en Jeroen Russchen. Zij zijn bekend van hits als 'Trilploat', 'Sjomp' en ‘Grunnegs Hoop’. Hun tracks blijven goed hangen en gaan geregeld viraal. Wat Aans! won in 2019 de Grunny, de jaarlijkse muziekprijs van RTV Noord. Twee jaar later won Jeroen Russchen diezelfde prijs. De nummers 'Trilploat' en 'Woaromdatten!?' zijn meer dan een miljoen keer beluisterd op Spotify.

Finale

De finale van het Regio Songfestival vindt plaats op zaterdag 4 november in de Stadsschouwburg in Utrecht. Alle dertien regionale omroepen organiseren dit Regio Songfestival met elkaar. Dit grootschalige muziekevenement heeft dezelfde vorm als het Eurovisie Songfestival: elke regionale omroep wordt vertegenwoordigd door een deelnemer. Voor Groningen is dat dus Wat Aans!.