Met spoed 450 plekken voor asielzoekers nodig, anders wijst Rijk opvanglocaties aan

Mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © Jan Been/RTV Noord
Staatssecretaris Eric van der Burg (asielzaken) doet een dringende oproep aan gemeenten om 450 opvangplekken voor asielzoekers te regelen. Als dat niet lukt, wijst hij plekken aan waar dan verplicht asielzoekers worden opgevangen.
Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. De plekken zijn zaterdag nodig om te voorkomen dat Ter Apel overloopt.
250 van deze plaatsen zijn nodig om alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV'ers) op te vangen. De rest is bedoeld voor de reguliere instroom.

Instroom 'bovengemiddeld hoog'

Van der Burg wil dat het aantal extra opvangplekken maandag is opgelopen tot 750, waarvan 300 voor AMV'ers. De staatssecretaris heeft met de gemeente Westerwolde afgesproken dat in het asielzoekerscentrum van Ter Apel niet meer dan 2000 mensen mogen verblijven. Om te voorkomen dat dat aantal overschreden wordt, heeft hij nu acuut opvangplekken nodig.
'Ieder jaar is de dagelijkse instroom van asielzoekers in september het hoogst, maar dit jaar is het aantal personen dat zich per dag meldt in Ter Apel, bovengemiddeld hoog', licht de staatssecretaris toe. Het is al meerdere keren voorgekomen dat meer dan 250 personen per dag zich melden.

Unicef luidt noodklok

Woensdagavond luidde Unicef de noodklok over de opvang van minderjarigen. Het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft toen met kunst- en vliegwerk plekken opgetuigd in Ter Apel om alle jongeren een bed te geven voor de nacht. Donderdag waren er 330 AMV'ers in Ter Apel, terwijl er officieel maar 55 plaatsen voor deze groep zijn. . Per dag komen er tussen de 30 en 40 alleenstaande jongeren bij.

Assen heeft al extra plekken

De tijdelijke locatie in Assen blijft langer open om Ter Apel te ontlasten. Donderdag werd bekend dat de gemeente Oudewater in Utrecht 74 extra opvangplekken heeft opgetuigd.
Als gemeenten geen gehoor geven aan de oproep voor meer plekken op zaterdag, dreigt de bewindsman asielzoekers ongevraagd te plaatsen in opvanglocaties en hotels. Hij verwacht dat de nood ook na volgende week onverminderd hoog blijft.