Warming-up: Helmond Sport - FC Groningen

De spelers van FC Groningen vieren een goal tegen Jong PSV
De spelers van FC Groningen vieren een goal tegen Jong PSV © Pieter van der Woude/ Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de uitwedstrijd tegen Helmond Sport.
Ondanks de 4-0 overwinning tegen Jong PSV van afgelopen maandag, was er toch wat chagrijn bij de achterban van FC Groningen. Dat had met name met de tweede helft te maken, want het niveau van de groen-witten was lange tijd dramatisch tegen het jeugdteam van de Eindhovenaren.
Doordat het eerste elftal van PSV een paar dagen later tegen Arsenal moest spelen en het onder 21 team voor de Youth League eveneens tegen de Londenaren in actie kwam, was Jong PSV met een veredeld jeugdelftal naar Groningen afgereisd.
'Je kunt na de pauze volledig losgaan. Dat hebben we het in de rust ook besproken. Ga nou gewoon door. Dan kan het richting 7-0 of 8-0 gaan. Dus dan moet er een invalbeurt van drie jongens aan te pas komen om weer een beetje schwung te brengen. Dat kan niet', was trainer Dick Lukkien donderdagmiddag duidelijk toen hij de wedstrijd nog eens de revue liet passeren.
Dick Lukkien over Helmond Sport-uit: 'We gaan ernaartoe om te winnen'

De vorm: FC Groningen

Na de zege op Jong PSV staat FC Groningen op de vijfde plaats in de Keuken Kampioen Divisie met tien punten. Tot dusver lukte het de Groningers nog niet om twee wedstrijden op rij te winnen. Het afgelopen seizoen werd er geen één keer twee keer achter elkaar gewonnen. Daarvoor moeten we twee seizoen terug. Toen won FC Groningen op 22 januari 2022 tegen Vitesse (1-3) en de week erop tegen Go Ahead Eagles (2-1).
Toch liggen de kaarten momenteel anders. Er wordt gespeeld in de KKD en om te promoveren moeten er reeksen worden neergezet. Alleen heeft het team tot dusver te veel moeite om tot scoren te komen. Tegen Jong FC Utrecht (1-0), Willem II (0-0) en ADO Den Haag (0-1) wisten de aanvallers van FC Groningen niet het net te vinden. Vooral als ploegen terugzakken en loeren op de counter hebben de groen-witten moeite om tot open kansen te komen.
Spits Kevin van Veen heeft een verleden bij Helmond Sport, want hij speelde enkele jaren in de jeugd en kwam tot zes wedstrijden in het eerste elftal. Tegen zijn oude club Top Oss wist de targetman een aantal weken geleden twee keer het net te vinden.

De vorm: Helmond Sport

De tegenstander van vrijdagvond staat op de vijftiende plaats in de KKD met zeven punten. Al die punten pakte Helmond Sport in thuiswedstrijden. Er werd gewonnen van FC Den Bosch (1-0), Cambuur Leeuwarden (2-1) en gelijkgespeeld tegen Top Oss (1-1). In het GS Staalwerken Stadion, oftewel De Braak, zijn de Brabanders dit seizoen dan ook nog ongeslagen. Helmond Sport riep de supporters op om te stoppen met het gooien van plastic bekers op het veld, want tijdens de laatste twee thuiswedstrijden werd de wedstrijd tijdelijk gestaakt.

Waar moeten we op letten?

Het lukt FC Groningen moeilijk om tot kansen te komen tegen teams die inzakken en vooral loeren op de counter. Lukkien denkt dat Helmond niet alleen maar gaat tegenhouden, maar zelf ook wat aan de bal wil laten zien voor het eigen publiek.
'Ze kunnen het vooral ploegen op het eigen kunstgras heel lastig maken', vindt Lukkien. Tijdens de afsluitende training wonnen de reserves van FC Groningen die Helmond Sport moesten nabootsen, dus de generale repetitie leverde nog geen voldoende op. Gelukkig gaat het altijd om de hoofdact.

Historie

FC Groningen en Helmond Sport speelden elf keer tegen elkaar in Helmond. Daarvan verloren de groen-witten slechts één keer. Dat was in 1998, toen de wedstrijd in 2-1 eindigde. Tony Alberda scoorde toen het enige doelpunt voor FC Groningen. Vier keer gingen de punten mee terug naar Groningen en zes keer eindigde het in een gelijkspel.
In 2021 stonden beide ploegen voor het laatst tegenover elkaar. Toen won FC Groningen in eigen huis voor de KNVB Beker met 4-0 van de Brabanders. De doelpunten werden destijds gescoord door: Romano Postema (2x), Daleho Irandust en Jørgen Strand Larsen.

FC Groningen Live

De wedstrijd is vrijdagavond in zijn geheel live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. Helmond Sport - FC Groningen begint om 20.00 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 19.30
Niiwino Geertsema presenteert, Stefan Bleeker en Henk Elderman doen verslag vanuit het stadion en Paul Zweverink doet de analyse eveneens vanuit het stadion. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site, tv en in de app.
De wedstrijd wordt zonder onderbrekingen van muziek live uitgezonden.

Blessures/schorsingen

Laros Duarte, Romano Postema en Daniël Beukers zijn geblesseerd.

Vermoedelijke opstelling:

Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen Helmond Sport
Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen Helmond Sport © RTV Noord