Japans buurthuis opent in Oosterparkwijk: 'Ik vind het veelbelovend'

Vanaf vrijdag is de Oosterparkwijk een buurtcentrum rijker: dan openen daar de deuren van de eerste Michi-Noeki. Een ontmoetingsplek naar Japans gebruik.
De rode loper aan de Zaagmuldersweg ligt uitnodigend klaar voor gasten. Na Japan is Groningen de eerste plaats in Nederland die een Michi-Noeki krijgt. Een ontmoetingsplek voor bewoners uit de Oosterparkwijk en andere belangstellenden. De kleine woonkamer met koffietafel, flexwerkplek, stroompunt en openbaar toilet straalt knusheid uit.
Miranda Dontje is projectleider van de nieuwe Michi-Noeki. Broodnodig dat dit concept er kwam, vindt zij. 'Hoe meer plekken in de wijk waar ouderen een stop kunnen maken, hoe minder ver zij hoeven te lopen. Het verlaagt de drempel om de deur uit te gaan doordat ze makkelijk even een pauze tussendoor kunnen houden.' De naam Michi-Noeki is afgeleid van de Japanse pleisterplaatsen Michi-No-Eki. Het idee om de Michi-Noeki naar Groningen te brengen is al ontstaan in 2017. Japan kent veel van dit soort kleinschalige plekken waar buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten.

Steeds diversere wijk

Ook inwoners van de wijk zijn enthousiast over het nieuwe centrum. Zo vertelt Lathoya van Esch: 'Als je om je heen kijkt zie je her en der wel armoede in deze wijk. Soms krijg je het idee dat de gemeente deze wijk een beetje laat verslonzen. Het is goed dat mensen opstaan en zulke initiatieven opstarten.' Ook Marius Bosman vindt de buurtplek een goed idee. 'Ik zie de wijk steeds diverser worden. Ik denk dat het daarom leuk is als mensen elkaar gaan ontmoeten om te zorgen dat er geen afstand ontstaat. Ik zou zelf ook wel even gaan kijken denk ik.'
Dontje heeft hoge verwachtingen van het buurthuis. 'Sinds we vorige week proefdraaien is er al aardig wat animo. Mensen lopen binnen, ze zijn nieuwsgierig. We hebben voortdurend aanloop, dat vind ik veelbelovend.'
Naast de ontmoetingsplek komt in hetzelfde gebouw een nieuwe viszaak. De Michi-Noeki is elke werkdag geopend en wordt gerund door vrijwilligers uit de wijk.
Ontmoetingsplek Michi-Noeki opent in Oosterparkwijk
Ontmoetingsplek Michi-Noeki opent in Oosterparkwijk